Slapen goudvissen?

Een mens heeft slaap nodig om weer op te kunnen laden. Het is zelf zo dat een mans zal overlijden als hij te lang wakker blijft en zijn lichaam dus niet de kans geeft om op te laden. Nu is de vraag of vissen ook slapen en dat is op zich best wel een lastige vraag, maar we gaan proberen hier zoveel mogelijk helderheid over te geven.

Hebben goudvissen slaap nodig?

Je zou je af kunnen vragen of je goudvissen nou nooit eens uitgeput raken. Er is bij een klein aantal tropische vissen onderzoek gedaan, maar veel is daar nog niet van bekend. Tijdens dat onderzoek is wel vastgesteld dat bij sommige vissen de snelheid van ademhalen verminderd, evenals de zwembewegingen.

Wat ook op is gevallen, is dat sommige vissen voor de nacht een rustige plek opzoeken om de nacht door te brengen. Ze willen dan dicht bij een obstakel zijn, waardoor ze lekker beschut zijn. Andere soorten vinden het prettiger om in een kuiltje of geultje te liggen en andere vissen voelen zich weer prettiger tussen de beplanting.

Zuinig met energie

Of vissen nu echt slapen weten we dus niet echt. Ze hebben tenslotte geen oogleden, dus kunnen ze hun ogen niet dicht doen. We weten wel dat ze in een soort slaapstand gaan. Ook dat is een manier van opladen voor de volgende dag. Bij vissen houdt dat ik dat ze zo rustig mogelijk ademhalen en zo min mogelijk bewegen.

Ze doen dit echter alleen wanneer het donker is, dus zijn ze afhankelijk van jou, wanneer jij het licht uitdoet. Zodra het licht uitgaat zal je merken dat je levendige aquarium ineens een stuk rustiger wordt en dat alle vissen een plekje op gaan zoeken om zo min mogelijk energie te verbruiken.

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter