Informatie over de chihuahua

Wanneer je een hondje wilt als huisdier en dan ook nog de Chihuahua op het oog hebt is het altijd goed om van te voren wat meer informatie te weten over het soort hond wat je graag wilt. Je kan beter met te veel informatie aan een hondenras beginnen dan helemaal geen informatie.

De chihuahua is gewoon een hond

Iedereen weet dat een hond geen kleding, hoedjes, brilletjes of schoentjes draagt. Waarom zou je dat dan wel doen bij de Chihuahua? Dat is ook maar gewoon een hond en geen modeaccessoire, speelgoedpop of statussymbool.

De Chihuahua kan heel oud worden

De Chihuahua kan wel zestien jaar of ouder worden. Eigenlijk is er geen enkel honden ras die gemiddeld genomen zo oud kan worden als een Chihuahua. Wanneer je er uit bent dat je de Chihuahua wilt hebben als huisdier dan neem je voor een langere tijd een grote verantwoordelijkheid in huis.

Er zijn landen waarbij mensen het onderschatten wat voor verantwoordelijkheid is om een Chihuahua in huis te nemen. Zo heb je in de Verenigde Staten organisaties die de Chihuahua redden, opvangen en herplaatsen.

Chihuahua Teacup

Wanneer men kiest voor de Chihuahua wil men ook graag de kleinste die er is. Veel mensen zijn op zoek naar de Teacup Chihuahua. Deze Chihuahua is zo klein dat die in een theekopje past. Nu komt die naam eigenlijk bij de fokkers weg, maar ze bestaan niet echt. Er wordt zelfs gezegd dat deze kleine hondjes altijd klein blijven en niet verder groeien. Wanneer dit wel het geval is dan is dit niet goed. Het is dan zo dat ze geen normale ontwikkeling hebben en dat ze zelfs afwijken hebben of krijgen.

De volwassen en gezonde Chihuahua wordt ongeveer twee kilo en behaald over het algemeen de leeftijd van twaalf of veertien jaar. De onvolgroeide en zwakkere Chihuahua is dat zeker niet bij.

De Chihuahua wil ik ook wel lekker rennen

De Chihuahua kan heel erg goed thuis blijven maar die wil natuurlijk ook wel eens lekker rennen. Natuurlijk gaan ze iedere dag wel even uit maar even lekker de energie kwijt raken wil de Chihuahua ook wel graag. Ze houden er namelijk van om door het hoge gras te rennen, te snuffelen, in de aarde wroeten of gewoon lekker in de zon te liggen.

Pluspunten en minpunten

De Chihuahua heeft natuurlijk pluspunten en minpunten die we ook graag willen vertellen. De pluspunten zijn:

  • Je hoeft niet groot te wonen omdat het een klein hondje is
  • Je kunt het hondje overal mee naar toe nemen
  • De Chihuahua is een goede waakhond en is ook dapper
  • De Chihuahua kan twaalf tot veertien jaar worden en zelfs ook tot zestien jaar oud

De minpunten zijn:

  • Doordat ze klein zijn, is de Chihuahua kwetsbaar. Er moet opgelet worden dat er niemand op gaat zitten, staan of te stevig vast gehouden wordt. Ze kunnen niet goed ergens vanaf springen omdat ze geen gevoel voor diepte hebben
  • De Chihuahua heeft ras gerelateerde aandoeningen zoals waterhoofd, losse knieschijf en dat de schedel te klein is voor de hersens

Ras specifieke aandoeningen van de Chihuahua

Er zijn een aantal ras specifieke aandoeningen die bij de Chihuahua horen:

  • Patella luxatie: De knieschijf springt steeds uit de knieschijf. Dit is een erfelijke afwijking
  • Syringomeyelie: De schedel van de Chihuahua is te klein waar de hersenen dan niet in passen. Daardoor krijgt het hondje hoofdpijn en nekpijn. Wanneer het krabbewegingen maakt bij de hals of schouder maar heeft eigenlijk pijn in het gebied van de hals
  • Hoesten en stikken: De Chihuahua heeft vaak door inspanning of enthousiasme dat het gaat hoesten en dan lijkt het net of het stikt. Het ziet er eng uit maar het is niet iets waar we ons druk om hoeven te maken. Het kan verholpen worden door zachtjes vanaf de kin naar beneden te masseren
  • Waterige en uitpuilende ogen: Soms kan er weinig traanvocht weg bij de Chihuahua. Door de bolle ogen komt er snel vuil in de ogen. Bolle ogen en zichtbaar oogwit duiden op een te kleine schedel. Er kan dus gelet worden op twee punten bij de aankoop: of het oogwit zichtbaar is bij recht vooruit kijken en of de oogleden kunnen sluiten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter