Let absoluut op deze gevaren al je vogels houdt

Of je nu een grijze roodstaart, een amazone, dwergpapegaai, een valkparkiet een grasparkiet of een andere vogel aanschaft, je wilt altijd het beste voor je nieuwe maatje. Nog fijner wanneer je vogel los kan vliegen in huis en dit ook veilig is, maar wat is er giftig voor vogels? En waar moet je echt op letten?

Chocolade

In chocolade zit theobromine en dit is erg giftig. Deze stof kan voor een hartstilstand zorgen bij vogels. Deze stof zit vooral in pure en duurdere chocolade. Goedkopere chocolade heeft wat minder theobromine maar zorgt op den duur wel voor het beschadigen van de bloedvaten, hierdoor wordt de levensverwachting een stuk minder. Geef je vogel dus absoluut geen chocolade!

Avocado

Parkieten en andere papegaaiachtige kunnen al overlijden na het eten van een klein beetje avocado. Ook het pikken aan de pit is niet goed en kan voor fatale gevolgen zorgen. De stof in een avocado die giftig is, is persine. Geef nooit avocado aan je vogel want dit kan voor blijvende schade zorgen en dus zelfs voor de dood. De symptomen van een vergiftiging zijn: ademnood en een verhoogde hartslag. In de meeste gevallen gebeurt het dat de vogel komt te overlijden binnen 12 tot 29 uur na de inname van de avocado.

Alcohol

Alcohol is voor vogels enorm giftig. Het kan voor een enorm hoge bloeddruk zorgen bij vogels. Wanneer je een vogel een klein sokje bier geeft, heeft dat bij vogels hetzelfde effect als een paar glazen bier bij en mens. Dit kunnen vogels natuurlijk helemaal niet goed verdragen! De kans op een beroerte of een hartaanval wordt dan ook groter bij vogels wanneer je ze alcohol geeft. Ook zorgt alcohol ervoor dat het immuunsysteem van de vogels verzwakt en dat de vogels een stuk vatbaarder worden voor infecties. Ook om deze reden nooit alcohol geven aan een vogel!

Uien

Sjalotten, bieslook, uien en knoflook kunnen scheuren in de rode bloedcellen veroorzaken. Dit is wel alleen het geval wanneer de vogels grote hoeveelheden binnenkrijgen.

Aloë vera

Geef je vogel ook nooit aloë vera, dit kan namelijk voor ontstekingen in de nieren zorgen, maar ook maag en darmproblemen kunnen voorkomen.

Fruitpitten en zaden

Wanneer je fruitzaden en pitten wilt geven, dan zijn de meeste ook gevaarlijk, denk die van appels, pruimen of de perzik. Het is namelijk zo dat deze pitten cyanogenische glycosiden bevatten. Dit wordt bij vogels omgezet naar een gif, deze wordt cyanide genoemd. Je kunt wel zaden van granaatappels en papaja geven. Zorg alleen dat deze fruitsoorten rijp zijn.

Paddenstoelen (ook champignons)

Ook paddenstoelen kunnen voor maag en darmklachten zorgen. Bij sommige vogels kan dit zelfs zorgen voor leverfalen.

Giftige producten voor vogels

Gourmetstellen, tosti-ijzers, tafelgrills, koekenpannen en ovenreinigers

De producten die hier genoemd worden hebben meestal aan antiaanbaklaag. Wist je dat deze laag schadelijk kan zijn voor je vogel? Wanneer je een pan gebruikt die een teflon laag heeft, kies er dan voor om je vogel tijdelijk in een andere ruimte te zetten. Voordat je de vogel terug plaats in de ruimte, lucht deze dan eerst even, zodat er geen schadelijke stoffen meer aanwezig zijn. Teflon zorgt namelijk voor acute benauwdheid bij papegaaien en vogels. Er zijn ook vaak vogels die stikken van deze dampen.

Luchtverfrissers, kaarsen, aerosol

Ook luchtverfrissers, kaarsen en wierook zijn slecht voor je vogel. Spray om deze reden ook nooit haarlak of parfum in de buurt van je vogel.

Sigaretten

Ook de rook van sigaretten is slecht! Kijk ook uit met nicotine handen. Wanneer jij je vogel aait en je vogel zichzelf gaat poetsen krijgt je vogel toch nicotine binnen. Laat je vogel ook niet knagen aan shag of aan sigaretten.

Metalen

Verschillende metalen zijn niet goed voor je vogel, denk aan: koper, messing, loof, ijzer, brons en tin.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter