Gezondheidskwalen bij een cavia

Als je een cavia hebt, wil je er natuurlijk zoveel mogelijk plezier van hebben. Deze beestjes worden over het algemeen niet veel ouder dan vijf a zes jaar en in die korte periode zijn er een aantal dingen waar je op zou kunnen letten om de gezondheid van je cavia in de gaten te houden. Cavia’s zijn in Nederland best wel populaire huisdieren en als je van plan bent om een cavia aan te schaffen of misschien heb je er al één, dan hebben we een paar kwalen voor je op een rijtje gezet, die veel bij cavia’s voor kunnen komen.

Schurft

Als je cavia schurft heeft, is dat met het blote oog niet te zien. Het betreft hier dan een schurftmijt die zich in de huid van je cavia graaft. Deze mijten veroorzaken allemaal kleine wondjes en aangezien schurft vreselijk jeukt, zal je cavia veel gaan krabben, wat nog meer wondjes veroorzaakt.

Kale plekken

Cavia’s hebben regelmatig kale plekken in hun vacht en worden meestal door huidproblemen veroorzaakt. Deze huidproblemen zoals bijvoorbeeld de eerder genoemde schurft, zorgen voor veel jeuk en daardoor zal de cavia zijn eigen huid kaal krabben.

Jeuk

Wanneer je cavia veel last heeft van jeuk, dan is de kans groot dat je cavia last heeft van schurft, luizen of mijten. Wat het meeste voorkomt is de schurftmijt en dat is op zich erg besmettelijk en moet zeker behandeld worden.

Wat te doen

Als je cavia schurftmijt heeft, dan is het belangrijk dat dit wordt behandeld, want anders zullen de mijten zich voort blijven planten en dus ook niet vanzelf verdwijnen. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om andere huisdieren te besmetten en zelfs jij als mens kan besmet raken. Bij zo’n behandeling van de dierenarts hoort ook het schoonmaken van het verblijf van je cavia.

Haal alles eruit en gooi alles weg wat niet afwasbaar is. Zowel het verblijf als alle afwasbare dingen moeten goed schoon gemaakt worden met een anti schurft shampoo. Wil je voordat je naar de dierenarts gaat, eerst zelf kijken of je je cavia weer mijtschurftvrij kunt krijgen, dan is het belangrijk dat je de vacht van je cavia goed wast met dezelfde shampoo of gebruik maakt van speciale spray.

Naast schurft komt luis ook vrij vaak voor bij cavia’s. Als je schilfertjes en witte stipjes op de vacht van je cavia ziet zitten, dan zou dat op luis kunnen duiden. Hie kun je zelf niet zoveel aan doen en zal je toch even naar de dierenarts moeten gaan.

Dan is het ook nog mogelijk dat je cavia een schimmel heeft. Kenmerkend voor een schimmel zijn de ronde kale plekken. Ook hiervoor is je cavia te behandelen met een speciale shampoo, maar vraag je dierenarts eerst wel even om advies. Het is wel erg belangrijk dat dit behandeld wordt, want een schimmel is erg besmettelijk voor zowel je eventuele andere huisdieren als voor jijzelf.

Cavia voeding

Een cavia kan van zichzelf geen vitamine C aanmaken. Als jouw cavia te weinig vitamine C binnenkrijgt, dan zal je binnen één week al symptomen kunnen zien. Vaak zie je dan rode urine, diarree, opgezwollen gewrichten en zal je cavia flink gaan vermageren.

Het is daarom belangrijk dat je cavia dit zoveel mogelijk aanvult en daarvoor zou je kunnen kiezen voor cavia voeding met extra vitamine C, maar je zou hem ook gewoon bij kunnen voeden met groente en fruit. Heb je een stukje fruit over, geef het dan aan je cavia, dit geld ook voor de groente. Dat stukje broccoli of een paar spruitjes mis je niet, dus geef dat aan je cavia maar geef dat dan wel ongekookt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter