Welk huisdier als je allergisch bent?

Huisdieren, veel mensen zijn er dol op. Honden, katten, cavia’s of vissen, veel Nederlanders hebben een of meerdere huisdieren. Maar niet iedereen kan zomaar een huisdier houden. Dit is zeker het geval als je allergisch bent. Benieuwd welk huisdier je wel kunt houden als je allergisch bent? Lees dan snel verder.

Oorzaak van allergie

De oorzaak van een allergie voor huisdieren moeten we niet bij het dier zelf zoeken maar bij de huidschilfers die ze verliezen. Deze huidschilfers zijn eigenlijk een soort allergenen die voor een bepaalde allergische reactie kunnen zorgen. Deze zijn het sterkst bij katten. Dit zijn dan ook de huisdieren waarbij over het algemeen de meeste klachten bij voorkomen. Maar dat wil niet zeggen dat je niet voor andere dieren allergisch kunt zijn. Dieren waarbij regelmatig klachten ontstaan zijn honden, cavia’s en konijnen. Ook kunnen allergische reacties optreden bij vogels zoals bijvoorbeeld duiven en parkieten.

Geschikte huisdieren bij een allergie

Als je een allergie hebt maar toch een huisdier wilt in huis wilt halen, kan je ook aan vissen denken. Natuurlijk kun je met een hond of kat veel actiever zijn. Maar met vissen haal je ook leuke dieren in huis. Als je de vissenbak mooi aankleedt, heb je er extra veel plezier van. Er zijn overigens gevallen bekend dat mensen allergisch voor bepaalde soorten vissenvoer zijn. Let hier dus wel op.

Hypoallergene huisdieren

Wil je toch heel graag een hond en een kat, kun je ook kijken naar hypoallergene huisdieren. Alhoewel de meningen erover verschillen en er geen enkel dier is dat volledig anti-allergeen is, kun je hiermee, ondanks je allergie, toch een maatje in huis halen die je gezelschap kan houden. Hypoallergene huisdieren zijn namelijk honden en katten die weinig haren hebben. Deze dieren zullen dan ook niet zoveel huidschilfers verliezen, waardoor de kans op symptomen kleiner is.

Het dier dat als meest anti-allergeen bekend staat, is de Siberische kat. Dit dier bezit heel weinig van het allergeen Fel d 1-eiwit. Maar dit is niet de enige soort waarbij de kans op allergie kleiner is. Enkele andere rassen waarvoor je mogelijk ook kan kiezen, zijn de Oosterse kort- en langhaar, de Noorse Boskat, de Balinees en de Rex.

Tips

Als je graag een huisdier wilt, maar je bent allergisch, is het heel slim om eerst een afspraak bij een fokker te hebben. Zo kun je met het dier in aanraking komen en aaien. Op deze wijze kun je achterhalen of je allergisch voor het dier bent.  Houd in de dagen erna goed je gezondheid in de gaten. Blijven klachten uit, dan kun je er redelijk vanuit gaan dat je het dier in huis kunt nemen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter