Vissenkom/aquarium schoonmaken en onderhouden

Een vissenkom of aquarium schoonmaken en onderhouden hoeft niet echt een groot probleem te zijn, zolang hij maar goed in balans is. Natuurlijk zal je er uiteindelijk een keer aan moeten geloven en zal je toch een keer een schoonmaakbeurt in moeten lassen. Je decoraties, bodembedekking en planten zullen uiteindelijk een schoonmaakbeurt nodig hebben, maar gelukkig kan je een viskom of aquarium lekker makkelijk en snel schoonmaken, als je maar weet wat en hoe je moet doen.

Schoonmaken is schoon houden: de balans die je in je aquarium hebt, bepaalt voor een groot deel de biotoop. Daarnaast zijn er nog een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je viskom of aquarium niet ze snel vies wordt.

Voldoende planten

Planten die goed groeien zorgen voor een goed balans en een goede balans zorgt er vervolgens weer voor dat je minder snel schoon hoeft te maken en zorgt ook voor minder alg. Aan de planten die je in je vissenkom of aquarium hebt staan, kun je vaak zien of er ergens tekorten in zijn die het balans verstoren.

Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om planten zoals Cabomba en Vallisneria toe te voegen. Dit zijn snelgroeiende planten die hun voedingsstoffen uit het water halen en daardoor de algen minder aanwezig zal zijn.

Hou je waterplanten in de gaten

Uiteraard is de kwaliteit van het water erg belangrijk en met een goede balans helpt dat voorkomen dat je vaak moet schoonmaken. Het is overigens zo dat hoe groter je aquarium is, hoe beter je voor een goede balans kunt zorgen. Een klein aquarium of vissenkom vergt dan ook veel meer onderhoud dan een groot aquarium met niet al te snel groeiende planten.

De verlichting

Als je dan toch bezig bent met de onderhoudt van je aquarium, let dan gelijk even op je verlichting. Slechte verlichting kan namelijk tot meer algen leiden en dus ook tot meer schoonmaken. Als je een antialgen lamp niet op tijd vervangt, zal je steeds meer last van algen krijgen.

Een goede filter

Water in een aquarium laat je meestal circuleren en dat water wordt dan via een schoonmaakfilter rond gepompt. Een goede filter zorgt er dan voor dat het vuil uit je aquarium opgevangen wordt en dan hoef je dus minder vaak schoon te maken. Het is dus erg belangrijk dat je een goed aquariumfilter hebt.

Kritisch op vissen

Zo af en toe koop je er eens wat vissen bij, maar als deze nieuwe vissen niet gezond zijn kunnen ze de balans in je aquarium verstoren. Witte stip is waarschijnlijk de bekendste vissenziekte en deze ziekte kan in een rap tempo je aquarium overnemen. Bij de aankoop van nieuwe vissen moet je dus goed opletten dat je gezonde vissen koopt. Let er bijvoorbeeld op dat ze goed actief zijn en dat de schubben mooi zijn. Als je twijfelt kun je de vis ook eerst in een apart bakje een weekje in de gaten houden, voordat je hem bij de andere zet.


We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter