Lijnen en tuigage bij een hond – wat moet ik nemen?

Als je een (nieuwe) hond krijgt, is het goed om na te denken hoe je de hond wilt aanlijnen. Daarvoor zijn diverse opties. In dit artikel gaan we je wegwijs maken.

Soorten riemen en lijnen

Een hondenriem wordt gebruikt om de hond bij je in de buurt te houden. Er zijn hoofdzakelijk drie soorten riemen in gebruik. De eerste soort is een vaste lijn. Een vaste lijn is vaak gemaakt van leer of nylon. Hiermee houd je je hond dicht bij je. Vaste lijnen zijn vaak maar een meter of drie lang. Vaste lijnen worden vaak gebruikt als je met hondentraining begint. Bij een hondentraining gebruik je de vaste lijn om de hond dicht bij je te houden, bijvoorbeeld om het commando volg te leren.

Een tweede soort is een lijn van variabele lengte, ook wel een rollijn genoemd. Hiermee krijgt je hond meer bewegingsvrijheid. Welk formaat je nodig bent, is afhankelijk van het type hond. Een lichte en kleine hond is vanzelfsprekend een minder zware rollijn nodig dan een zware en grote herdershond.

De derde soort is een lange nylon lijn. Deze kun je gebruiken om je hond aan te lijnen aan een spit, paal of iets dergelijks. Let er wel op dat je hond zich niet gaat vervelen! Het komt wel eens voor dat een onbewaakte hond de lijn doorbijt en toch los raakt.

Soorten tuigage

In hoofdlijnen zijn er drie soorten tuigages. Gewone halsbanden, slipkettingen en een hondentuigjes. Vaak is het gedrag en met name de mate van gehoorzaamheid van de hond doorslaggevend in het type tuigage dat je nodig bent. Wij vinden dat je diervriendelijk met je viervoeter moet omgaan en adviseren uitsluitend een gewone halsband of een tuig.

Halsband

Een halsband is prima geschikt voor een hond die goed gehoorzaamt en volgt. Je hoeft dan immers niet veel aan de halsband te trekken om de hond te corrigeren.

Indien je hond minder goed luistert, is de halsband niet aan te raden. (hard) trekken aan de riem kan ernstig en blijvend letsel aan de nek veroorzaken. In de nek zitten immers nekwervels en weefsels!

Tuig

In tegenstelling tot een halsband, zit een tuig om het lichaam van de hond bevestigd. Als je de hond corrigeert, trek je dus aan zijn gehele lichaam in plaats van aan zijn nek. Hierdoor is de kans op blijvend letsel een stuk lager. Het nadeel van een tuig is dat je hond het als naar kan ervaren en het voor jou als baas lastig is om het tuig te bevestigen. Als je een tuig overweegt, begin er dan vroeg mee. Mocht dat niet lukken, laat dan de hond rustig wennen aan het tuig, zodat hij er geen negatieve associaties mee legt.

Geen wondermiddelen

Tot slot willen we vermelden dat geen enkel tuig een wondermiddel is om de hond goed te laten volgen. Een hond zal je moeten leren hoe hij zich goed gedraagt. Leren doe je door samen met de hond te trainen. Hard corrigeren levert doorgaans niet het gewenste gedrag op, maar kan wel zorgen voor blijvend letsel.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter