Een dierenverzekering, is het de moeite waard?

Iedere Nederlander heeft een ziektekostenverzekering, die kan worden aangesproken als er onverhoopt iets loos is met zijn of haar gezondheid. Maar hoe zit dit met een huisdier? Want heel veel mensen beschouwen hun huisdier als een gezinslid; een ziek huisdier kan als een nachtmerrie scenario uitpakken!

Als je huisdier ziek is, kunnen de zorgkosten oplopen tot in de duizenden euro’s. Dit is net als met het menselijk leven vaak een kwestie van pech, ouderdom of een genetische en/of erfelijke afwijkingen. Indien je eenmaal de dierenarts route bent ingeslagen, kan dit zorgen voor een hoop kostbare activiteiten. Denk aan initiële onderzoeken, behandelingen, medicaties, operaties, nazorg en euthanasie. Euthanasie is bij katten en honden heel gangbaar. Een hond of kat komt doorgaans vaker aan zijn eind door de beslissing van zijn of haar baasje, dan door een natuurlijke dood. Baasjes maken dan keuze voor het huisdier, om een lijdensweg of hoge kosten van een seniore hond te voorkomen.

Wat wordt gedekt door een dierenverzekering?

Net als bij een ziektekostenverzekering voor mensen, biedt de ziektekostenverzekering voor huisdieren verschillende dekkingen. De dekkingen bepalen wat (gedeeltelijk) wordt vergoed, welke eigen risico er geldt en tegen welk tarief de dekking vastgesteld staat.

Hoe worden tarieven bepaald?

De hoogte van de ziektekostenverzekering voor huisdieren hangt af van verschillende factoren. Denk aan zaken als de leeftijd van het dier, het gezondheidsprofiel, het ras en het niveau of type dekking.  Ook de vorm van het contract is bepalend voor de prijs. Denk aan variabele eigen risico, loopduur van het contract. Het kan in sommige gevallen voordeliger zijn om een contract voor een langere periode af te sluiten.

Is het raadzaam om een verzekering af te sluiten?

Een dierenverzekering klinkt als een must-have als je verwacht veel kosten te maken. Net als je eigen zorgverzekering is dit een lastige keuze. Als je huisdier geen klachten heeft, betaal je toch de premie. Toch kan het wel ontzorgend werken als je een verzekering achter de hand hebt. Je hebt dan de boel goed geregeld voor het geval er toch zorg nodig is in de toekomst.

Als je twijfelt tussen wel of niet verzekeren, kun je de gezondheidsstatistieken voor je huisdier raadplegen. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde hondenrassen, die een verhoogde kans hebben op bepaalde ziektes en/of aandoeningen en waar een grote kans bestaat dat je medicatie en/of operaties nodig bent in te toekomst. Je kunt in dit geval bij de huisarts informeren om een kosten indicatie voor dergelijke maatregelen. Als de kosten hoog zijn en de kans hoog is, kan het raadzaam zijn om een verzekering af te sluiten. Uiteindelijk ligt het besluit bij jezelf! 

Hoe kom ik tot de juiste verzekering?

Gezien de variatie in aanbieders en een scala aan dekkingen, is het verstandig om eerst te vergelijken. Je kunt online een dierenverzekering vergelijken, om tot een passende keuze te komen voor een transparante prijs.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter