Hoe krijg ik mijn hond rustiger?

Als je een drukke pup hebt of een hyperactieve hond waar je geen raad mee weet kunnen er vele manieren zijn om ervoor te zorgen dat je hond rustiger wordt. Heel veel dingen beginnen dan ook al in de jonge jaren van een hond. Een pup is speels, maar kan ook overprikkeld raken, als je dat niet corrigeert kan het zijn dat je hond hyperactief zal blijven. Dat is voor jou niet fijn maar voor de hond zelf ook niet. In deze blog lees je alles over hoe jij jouw hond weer rustig kan krijgen.

Het begint al bij de basis

Gedrag van een hond wordt al in de puppy tijd aangeleerd. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je een puppy moet opvoeden.

Een puppy is vaak druk en speels, dat is logisch want spelen is erg belangrijk voor de pup. Als de pup moe wordt van al het spelen dan zal hij vanzelf in slaap vallen. Op commando ga je dat niet voor elkaar krijgen. Maar je zult altijd zien dat de pup druk wordt als jij wilt slapen. Dat is niet handig

Op dat soort momenten is het handig als je de drukke pup weer rustig kan krijgen. Een aantal manieren om dat te doen zijn bijvoorbeeld Vanaf het begin af aan dat je de pup hebt een bepaalde routine ontwikkelen, zodat de drukke pup altijd weet wanneer het oké is om druk te zijn en wanneer niet.

Je kan je puppy belonen wanneer hij kalmeert met een beloningskoekje. Zorgen voor genoeg fysieke en mentale inspanning zodat de drukke pup geen energie meer heeft om druk te worden. Wat ook zeker helpt is als je zelf rustig blijft en daarmee aangeeft nu even niet te kunnen spelen.

Het is erg belangrijk om in de puppy tijd jouw hond al te leren om weer rustig te worden. Doe je dit niet loop je het risico dat je hond hyperactief wordt.

Wanneer is een hond hyperactief?

Achtervolgt jouw hond jou, is hij niet moe te krijgen en blaft en piept hij veel, luistert jouw hond niet meer als hij hyperactief aan het spelen is? Sloopt jouw hond ook vaak spullen in zijn enthousiasme? Herken jij veel van deze kenmerken dan kan het weleens zo zijn dat jouw hond hyperactief is.

Een aantal oorzaken van het hyperactieve gedrag van jouw hond kunnen zijn, te weinig beweging, gebrek aan mentale stimulatie, te weinig rust of slaap, te veel prikkels, stress of pijn. Zoals je ziet kan het hyperactieve gedrag van jouw hond dus meerdere oorzaken hebben. Het is dus belangrijk om de oorzaak te achterhalen.

Maak eens vaker een wandeling

Om te beginnen zou je de wandelingen met de hond vaker kunnen doen, of intensiever laten zijn. Leerzame speeltjes waar beloningen in zitten kunnen ervoor zorgen dat ze meer mentale uitdaging hebben. Een stevige wandeling is voor een hond fijn om energie kwijt te raken.

Jouw hond laten zoeken en speuren daagt het brein ook enorm uit. Ook trucjes en commando’s leren zijn een leuke uitdaging voor jouw hond om te zien of hij of zij rustiger wordt.  Duidelijke grenzen aangeven en een vast dag ritme helpen ook om de hond rustiger te krijgen. Wanneer je met deze dingen aan de slag gaat dan zal je zien dat je hond al snel rustiger en minder zenuwachtig zal zijn.

Mochten al deze tips niet helpen kun je ook contact opnemen met de dierenarts. Er zijn speciale middelen die jouw huisdier ook kunnen helpen kalmeren. Maar dit is wel een laatste redmiddel.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter