Waarom wil mijn kat niet geaaid worden?

Veel mensen denken dat een kat alleen wil worden geaaid wanneer het beestje dat zelf wil. Stel jezelf eens voor dat je een kat was. Je zou het toch ook niet prettig vinden als iemand zomaar aan je zat? Precies, daarom vinden katten dat ook niet leuk.

Lichaamstaal van de kat

Bij mensen kan je gewoon netjes vragen of je ze een knuffel mag geven, bij katten wordt dat een lastig verhaal. Daarom is het verstandig om goed naar de lichaamstaal van je kat te kijken voordat je besluit om hem te gaan aaien.

  • Om te beginnen strek je langzaam je arm uit naar de kat en laat je deze op een paar cm afstand aan de rug van je hand ruiken
  • Nu is het belangrijk om goed op de lichaamstaal van de kat te letten. Nu kunnen er 3 dingen gebeuren: Of de kat draait zijn kop weg als teken dat hij niet geaaid wil worden. Of: De kat begint aan je hand te snuffelen. Aai hem nog niet maar geef hem even tijd en laat hem op zijn gemak verder snuffelen. Of: Na het aan je hand snuffelen begint de kat met kopjes geven. Dit is een teken dat je de kat mag aaien. Begin eerst met de kop, daarna voorzichtig onder de kin en vervolgens aai je de schouders van de kat

Hoe kan je zien dat de kat niet meer geaaid wil worden?

Wij mensen kunnen zeggen dat we ergens genoeg van hebben, bij katten moet er ook nu weer goed naar de lichaamstaal gekeken worden. Dit komt omdat katten hun eigen manier hebben om aan te geven dat ze op een bepaalde plaats niet aangeraakt willen worden of dat het genoeg geweest is.

Als je tijdens het aaien de kat goed bekijkt, leer je al snel de lichaamstaal van katten kennen. Je weet dat je kat wilt dat je stopt met aaien als hij een van deze dingen doet:

  • Een ander geluid maken dan spinnen
  • De oren opzij doet, naar achter legt op de oren plat op de kop legt
  • Met de staart zwiepen
  • Met de huid trekken
  • Nagels uitslaan
  • De snorharen naar voren steekt
  • Omkijkt naar je hand
  • Een voorpoot optilt

Let je niet goed op deze signalen dan laat je de kat geen andere keuze. In het gunstigste geval zal hij weglopen. De kans is ook groot dat hij je met zijn poot zal slaan of je gaat bijten. Zodra dit het geval is, moet je de kat niet de schuld geven.

Als katten elkaar wassen, doen ze dat ook alleen van de kop tot de schouders. Ze stellen het vaak niet op prijs om op andere plaatsen te worden aangeraakt. Respecteer je dat, dan zal je kat leren dat het niet nodig is om je te bijten of te krabben.

Zodra een kat weet dat je zijn lichaamstaal begrijpt, zal de kat je leren vertrouwen. En als een kat dat eenmaal weet zal hij vanzelf contact met je zoeken!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter