Alles wat je moet weten over de Bordercollie

De Border Collie is een heel slimme en actieve hond. Hij is ook niet zo groot. Hierdoor is het een populair ras. Maar let wel op, je hebt toch wel al de nodige ervaring met honden nodig. De Border Collie wil graag een actieve baas die echt met hem aan het werk gaat. Het is een gevoelige hond die een goede begeleiding nodig heeft. Als je hier voldoende tijd en energie in kunt en wilt steken, zul je er veel plezier mee beleven. Mocht je een aanschaf overwegen, laat je dan vooraf altijd goed informeren.  In deze blog vind je alvast de nodige informatie over de Border Collie.

Over de Border Collie

Oorspronkelijk komt de Border Collie uit het grensgebied tussen Engeland en Schotland. Vandaar de naam ‘Border’ Collie. Hij werd gefokt voor het drijven van de schapen. Vandaag de dag is de Border Collie nog steeds een echte werkhond. Ze behoren tot de hondenrasgroep ‘Herdershonden en Veedrijvers’. Een Border Collie kan zo’n twaalf tot veertien jaar oud worden.

Geschiedenis

De Bordercollie heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw in de grensgebieden tussen Engeland en Schotland. Deze honden werden oorspronkelijk gefokt voor het hoeden van vee, voornamelijk schapen. De naam “Bordercollie” komt van de regio waar ze voor het eerst werden ontwikkeld, namelijk de “Scottish Borders.” Vanwege hun indrukwekkende werkethiek en intelligentie werden Bordercollies al snel gewaardeerd als hoedende honden. Ze werden vaak ingezet op boerderijen en ranches om vee te hoeden en te begeleiden. Tegenwoordig worden Bordercollies nog steeds gebruikt voor herderswerk, maar ze hebben ook hun weg gevonden naar verschillende hondensporten vanwege hun behendigheid en gehoorzaamheid.

Uiterlijk

De Border Collie heeft een korte of matig lange vacht. Deze vacht is zwart met wit, maar er zijn ook andere kleurencombinaties mogelijk zoals met bruin of blauwgrijs. Het wit mag niet te overheersend zijn.

Het is een atletische hond met een schofthoogte van zo’n 53 centimeter bij reuen. De teven zijn net iets kleiner. De oren staan vaak omhoog of hebben soms een omgevallen puntje. De staart draagt hij in rust. Aan het einde buigt die iets omhoog.

Karakter, opvoeding en socialisatie

De Border Collie is een zeer energieke en enthousiaste hond. Van oorsprong is het een schapendrijver. Dit zit nog steeds in de genen van dit ras. Hij heeft een heel sterke achtervolgingsdrift en is zeer intelligent. Als je niet met de hond aan het werk gaat, bestaat de kans dat ze andere huisdieren, kinderen of voorbijgangers gaan opdrijven. Hij heeft een baas nodig die sportief is en ervan houdt om met honden te werken.

Als ze met voldoende aandacht en consequent worden opgevoed, is het een vriendelijke hond. Maar door de hierboven genoemde eigenschap is hij is niet altijd geschikt voor een gezin met jonge kinderen. De Border Collie hecht zich ook nog wel eens aan één persoon. De meeste van hen houden verder van veel aandacht.

Verzorging van de hond

De Border Collie heeft een makkelijke vacht die weinig verzorging vraag. Regelmatig borstelen is voldoende. Kam wel regelmatig de plekken waar het haar wat langer is goed uit. Dit voorkomt dat er klitten ontstaan.

Controleer verder regelmatig de oren. Maak het oorschelpje ook schoon met een wattenschijfje met warm water als dit nodig is. Knip regelmatig het haar bij de gehooringang weg. Doe dit wel voorzicht en trek ze er zeker niet uit. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan. Raadpleeg bij ontstekingen altijd de dierenarts.

Tips voor training van een Bordercollie

De training van een Bordercollie moet consequent, positief en uitdagend zijn. Deze slimme honden leren snel en zijn gemotiveerd om te werken, maar kunnen zich gaan vervelen als ze geen uitdaging krijgen. Positieve versterking, zoals beloningen, lof en traktaties, werkt goed bij het trainen van Bordercollies. Ze zullen eerder geneigd zijn om gewenst gedrag te herhalen als ze positieve feedback krijgen. Het is belangrijk om hen voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te bieden, zoals behendigheid, flyball of gehoorzaamheid, om hun intelligentie en behendigheid te benutten.

Gezondheid en kwalen

Over het algemeen zijn Bordercollies gezonde honden, maar net als bij elk ras kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Sommige veelvoorkomende gezondheidsaandoeningen bij Bordercollies zijn heupdysplasie, oogproblemen en epilepsie. Regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en periodieke dierenartscontroles zijn essentieel om ervoor te zorgen dat Bordercollies gezond blijven. Bij het selecteren van een Bordercollie is het belangrijk om een gerenommeerde fokker te vinden die aandacht besteedt aan de gezondheid van de ouderdieren en die de nodige gezondheidstests heeft uitgevoerd om genetische aandoeningen te voorkomen.

Bijzonderheden en aandachtspunten

De Border Collie is een zeer intelligente hond. Als je overweegt om er een te kopen, verdiep je dan heel goed in het hondenras. Neem heel goed in je op hoe deze hond leert en anticipeer hierop. Op deze manier blijf je hem de baas.

Het is ook zeker geen hond die voor iedereen geschikt is. Door hun intelligentie, gevoeligheid maar ook hun enorme energie, moet je toch al wel de nodige ervaring met honden hebben. Ze vragen ook veel van jou als baas. Het is zeker geen schoothondje en je moet er echt mee aan het werk.

Koop een Border Collie altijd via een officiële fokker. Je moet weten dat een Blue Merle Border Collie nooit met een andere Blue Merle Border Collie mag worden gekruist. Het risico hierbij is dat de nakomelingen doof, blind of steriel zijn.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter