Hond blaffen afleren

Iedere hond blaft wel eens. Dit kan komen doordat het beestje enthousiast, bang, je ergens voor wilt waarschuwen of het gewoon wat aandacht van jou wilt hebben. Om te communiceren praten mensen met elkaar, dit geldt ook voor honden. Blaffen is een normale zaak, maar het kan gebeuren dat jouw hond erg luidruchtig blaft. Net als mensen hebben honden ook gevoelens en emoties. Deze uiten hun door het blaffen, de een is wat meer harder dan de andere. Je kunt wel zeggen dat honden mensen lijken. Iedereen kent wel het spreekwoordelijke gezegde: blaffende honden bijten niet. Ze willen het baasje iets vertellen als ze blaffen. Door te luisteren naar de blaf van jouw hond, kun je verschillende blafvormen herkennen.

Blafvormen herkennen

Een hond kan om zes redenen blaffen:

  • Enthousiaste blaf, dit herken je aan het enthousiasme en de hoge blaf
  • Verdedigende blaf, dit herken je aan een waarschuw blaf of
  • Waakse blaf, dit herken je aan het grommen en de tanden laten zien
  • Stress blaf, dit herken je aan de hoge en hysterische blaf
  • Gefrustreerde honden blaf, dit herken je aan dat die aan dingen gaat eten
  • Aandacht blaf, dit herken je aan een hoge blaf

Het afleren van blaffen

Doordat honden je iets willen vertellen gaan ze blaffen. Het is belangrijk om te weten dat je nooit het blaffen helemaal moet afleren. Wel mag je het in zoverre afleren dat het geen vervelende gewoonte gaat worden. Wil je het blaffen afleren? Dan heb ik een aantal handige manieren voor je.

Blijf altijd rustig

Als je hond begint te blaffen, doet die het altijd met een reden. Wordt daarom nooit boos, maar probeer zoveel mogelijk rustig te blijven en zorg ervoor dat je jouw stem niet verhef.

Goed gedrag moet je belonen

Leer jouw hond commando’s aan zoals “stil”. Luistert jouw viervoeter naar de commando’s? Beloon je hond hiervoor.

Je hond afleiden

Het kan voorkomen dat je hond niet naar commando’s luistert. Dan kun je de truc gebruiken als je hond begint te blaffen om het af te leiden. Pak zijn favoriete speeltje.

Moe maken van je hond

Kun je nooit weg omdat je hond blaft zodra het alleen thuis is? Misschien helpt het wel om vlak voordat je vertrekt een wandeling te maken of ga met je hond even flink spelen. Jouw hond zoekt de mand op om te slapen.

Territorium beschutten

Doordat een hond erg territoriaal is, kan je hond meer gevaar zien dan dat jijzelf denkt. Dit zorgt er ook voor dat je hond dan harder gaat blaffen. Je kunt een vitrage nemen voor binnen voor het raam. Hierdoor beperk je de zicht en leid je de hond af.

Optijd bij zijn

Het is belangrijk dat je vanaf dag een je hond duidelijk maakt dat blaffen niet goed is. Hoe eerder je hiermee begint hoe eerder je hond leert om dit niet zomaar te doen en alleen op de momenten dat het wel mag om te blaffen.

Wat nu? Mijn hond blijft blaffen

Lukt het je toch niet zelf om ervoor te zorgen dat het blaffen van jouw hond minder word? Dan kun je er altijd voor kiezen om een gedragstherapie voor honden te volgen. Dit wordt binnen de hondenverzekering aangeboden en dit krijg je alleen vergoed als je doorverwezen bent door een dierenarts.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter