Hoe maak je een vogel tam?

Je wilt een vogel in huis halen en die is nog niet tam. Het tam maken van een vogel lijkt gemakkelijk maar is het niet. Ten eerste moet je zorgen dat je vogel zich op het gemak voelt. Forceren heeft geen zin want daar zal die niet tam van worden. Om een vogel tam te maken heb je alle geduld nodig die er is. Een tamme vogel is gezellig en leuk maar hoe maak je een vogel nu echt goed tam. Wij leggen het je hier uit.

Wat is tam?

Het tam maken van dieren wil zeggen dat je dieren laat wennen aan mensen. Je wilt ze gewoon tam maken of handtam. Als je dieren aan je laat wennen zorg je ervoor dat ze sociaal gedrag gaan vertonen. Een kat die eerst schuw was en die aan je went gaat dan bijvoorbeeld op je schoot liggen. Net als met katten of honden kun je ook een vogel tam maken zodat die bij jou op de schouders of hand gaat zitten en zelfs uit je hand eet. Als je de vogel tam wilt maken zorg dan altijd dat je op een rustgevende toon tegen hem praat en laat hem nooit schrikken door plotselinge bewegingen.

Hoe maak je een vogel tam?

Het is heel belangrijk dat je de vogel eerst laat wennen aan je huis. Dit kan kort duren of wat langer. Zet je vogel al tussen de mensen zodat die kan wennen. Als je merkt dat die niet verstijft in zijn kooi zit of gaat fladderen dan wil dat zeggen dat hij zich lekker voelt bij jou in de buurt. Het is dan belangrijk dat je zijn vertrouwen wint. Want zonder het vertrouwen zal die niet uit je hand eten of op je schouders gaan zitten. Om te zorgen dat de vogel je gaat vertrouwen leg je de hand zo dicht mogelijk bij de kooi zodat die kan wennen eraan. Je probeert steeds dichterbij te komen en dat doe je elke dag tot die gewend is aan je hand. Dit is het moment dat je de kooi kunt openmaken en verder gaan.

De vogel handtam maken

Je hebt gemerkt dat die gewend is aan je hand en dat is de eerste stap naar tam worden. Je gaat nu een stapje verder door zachtjes met je vingers tegen zijn borstkas aan te gaan. Zo moedig je hem aan om op je vinger te gaan zitten. In de andere hand kun je wat lekkers houden en laat je de vogel steeds een stapje meer zetten. Merk je dat die negatief gedrag toont door te fladderen of als hij je wil bijten. Onthoud dan dat je de hand niet wegtrekt want dat zal de vogel onthouden en denkt dan jou te kunnen wegjagen. Trek de hand nooit weg. Als de vogel positief gedrag vertoont kun je hem belonen met een compliment of wat lekkers. Doe je dit elke dag met veel geduld zal jouw vogel erg handtam worden.

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter