Kat ongewenst gedrag afleren

Heb je een kat die ongewenst gedrag vertoont, dan is het ten eerste belangrijk om hier de reden voor te achterhalen.  Het is namelijk echt zo dat een kat nooit iets voor niets doet. Ook dien je er rekening mee te houden dat een kat een dier is wat in de natuur leeft. En daar gelden nou eenmaal andere regels en wetten.

Een kat heeft er geen idee van dat een bank of een tafel in huis mooi moeten blijven. Verder zijn katten over het algemeen solitaire dieren. Dit wil zeggen dat ze niet in alle gevallen op kameraardjes zitten te wachten. In hun ogen kunnen dit indringers zijn.

Dit is dan ook de reden waarom het voor een kat wat lastiger is om zich aan te passen aan een gezin dan bij een hond. Honden zijn gewend om in een roedel te leven. Katten trekken hun eigen plan!

Redenen voor een kat om buiten de kattenbak hun behoefte te doen

Zodra je kat regelmatig buiten de kattenbak gaat plaatsen, is het belangrijk om te weten vanaf wanneer hij dit is gaan doen. Komt het misschien omdat je de kattenbak verplaatst hebt, is er een kat in huis bijgekomen of ben je een keer vergeten om de kattenbak schoon te maken?

Dit kunnen voor een kat stuk voor stuk logische redenen zijn om het niet meer op de kattenbak te willen doen. Het kan ook het geval zijn dat er een medische oorzaak is. Dit zou bijvoorbeeld om een blaasontsteking kunnen gaan.

Mocht dit het geval zijn dan merk je dat aan je kat. Miauwt deze veel tijdens het plassen dan is dit een teken van pijn. Mocht je twijfelen, bezoek dan altijd een dierenarts. Zeker als een kat altijd keurig op de kattenbak ging en dat ineens niet meer doet, heeft dit in de meeste gevallen een medische reden.

Ook kan ouderdom meespelen. Oudere katten krijgen vaak last van artrose. Hierdoor wordt de instap van de kattenbak al snel te hoog. Je kan er dan voor kiezen om een kattenbak met een lage instap te plaatsen.

Sproeien afleren

Sproeien is een probleem bij katten wat niet alleen bij katers voorkomt. Poezen kunnen er ook wat van! Katten hebben verschillende redenen om te gaan sproeien. De voornaamste is het afbakenen van hun territorium. Door hun urine te sproeien verspreiden ze hun geur. Zo weten soortgenoten dat dit hun eigen terrein is.

Sproeien wordt vaak gedaan door katten die samenleven met andere katten in huis, of katten die in een buurt wonen waar veel andere katten zijn. Er zijn ook katten die al gaan sproeien als je zelf naar een andere kat ruikt of als je visite hebt gehad.

De ene kat kan hier beter tegen dan de andere. Ook kunnen veranderende leefomstandigheden van een kat tot aanhoudende stress leiden. Dit leidt dan weer tot sproeigedrag. Aanleiding hiervoor kan zijn een nieuwe partner, een baby of het feit dat je gaat verhuizen.

Krabben of bijten

Als kattenliefhebber zal het je vast bekend voorkomen. Je hebt net een nieuwe bank, en een uur later vind je kat het nodig om de nagels eens even goed eraan te scherpen. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn.

De eerste kan zijn dat de kat de vreemde geur van de nieuwe bank oppikt en door te krabben zijn eigen geur eraan wil geven. Of de kat mist een krabpaal in huis.  Deze heeft hij nodig om zijn nagels aan te kunnen scherpen.

Krabben en bijten kunnen ook een reden zijn om je uit te nodigen om met je kat te gaan spelen. Dit is het geval als je langsloopt en de kat springt tegen je benen aan. Hij vraagt je dan eigenlijk om even samen te gaan spelen.

Hoe leer je een kat ongewenst gedrag af?

Voor mensen lijkt boos worden en straf geven een goede oplossing. Toch werkt dit niet bij een kat. Door boos op de kat te worden kan deze gestrest raken en bang worden. Een ding is zeker, door boos te worden op je kat verbreek je de band die jullie samen hebben. Daarom kan je beter je kat belonen als hij iets goed doet!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter