Hond verhaart veel, wat te doen?

Je lieve huisdier is superfijn om in huis te hebben, maar elke dag sta je weer met de stofzuiger in je handen. Heb je net gezogen, loopt je trouwe viervoeter een rondje door de woning, kun je weer aan de slag. Hier moet een oplossing voor komen en wees niet getreurd want die is er.

Waarom verharen honden?

Net als wij mensen dagelijks onze haren verliezen, is het bij een hond ook zo. Oude en beschadigde haartjes laten los en vallen op de grond. Het verharen hoort nu eenmaal bij een het hebben van een hond. Een hond verhaart eigenlijk het hele jaar door, toch kan het lijken alsof jouw hond meer haren verliest. Bij honden met kort haar lijkt het alsof ze meer haren verliezen, dit komt omdat hun haartjes korter zijn en sneller loslaten dan langere haren. Toch zijn er in sommige gevallen andere factoren die een rol kunnen spelen in het verharingsproces.

Een medische oorzaak

Het is altijd wijs om een medische oorzaak als eerste uit te sluiten.  Wanneer een hond last heeft van bijvoorbeeld een schildklierprobleem zal de vacht gaan pillen en uitvallen. Ook stress kan haaruitval veroorzaken bij een hond. Heeft je hond toevallig een allergie dan zal hij ook meer haaruitval krijgen omdat hij vaak gaat zitten krabben aan de plekjes die dan jeuk geven. Bij twijfel hierover is het altijd raadzaam om even de dierenarts te raadplegen.

Goed wassen

Als je hond veel verhaart dan kun je hem grondig wassen. Dit kun je doen onder de douche of met een teiltje buiten met warm water. Zorg er wel voor dat je speciale hondenshampoo gebruikt hiervoor. Door het wassen gaan de haartjes die bijna loslaten helemaal los en uiteraard de haren die al los waren spoel je zo makkelijker van je hond af. Let er wel op dat je je hond niet te vaak een bad geeft. Een hond maakt natuurlijke huidvetten aan die je hond zijn vacht nodig heeft. Wanneer je hem te vaak wast gaan deze verloren en zal hij juist een nog slechtere vacht krijgen.

Kammen of borstelen

De optie die eigenlijk op nummer 1 staat is kammen, kammen, kammen. Zorg dat je een goede borstel aanschaft om de vacht van je hond in goede staat te houden. Borstels met scherpe pinnetjes kan je hond zelf ook niet fijn vinden aanvoelen en hij zal dan niet meewerken als het borsteltijd is. Door het kammen verwijder je alle loszittende haartjes van je hond af. Als je dit regelmatig doet dan krijgt het geen kans om door je hele huis heen te dwarrelen omdat jij het er al af gekamd hebt. Door na het kammen een vochtige doek over hem heen te halen, neem je ook nog eens alle haren af die je hebt gemist.

Naar de kapper

Heb je een hond die zich niet laat kammen, dan kun je overwegen om hem of haar naar een speciale honden trimsalon te brengen. Net als bij een echte kapper hebben ze allerlei behandelingen beschikbaar. Je kunt hem laten wassen, laten knippen, scheren en zelfs zijn nagels laten knippen. Tegenwoordig hoef je je huis niet eens meer uit als je kiest voor deze optie, want er zijn ook trimsalons die aan huis komen. Zij hebben vaak een bestelbus omgebouwd tot een salon voor je huisdier.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter