Hond meenemen in het vliegtuig

Het kan zijn dat je overweegt je hond mee te nemen als je met het vliegtuig naar het buitenland gaat. Hoe gaat dit in zijn werk? Je kan niet even met de hond het vliegtuig instappen. Het verschilt per luchtvaartmaatschappij hoe hier mee omgegaan wordt.

Een pasgeboren pup mag niet vliegen. Sommige vliegtuigmaatschappijen laten honden meevliegen vanaf acht weken, anderen vanaf drie maanden. Zoek daarom even de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij op, voordat je gaat boeken. Reizen is een stressvolle ervaring voor honden. Zorg daarom ervoor dat je hond in goede gezondheid is. Zieke, oude of zwangere dieren kunnen niet vliegen. Dat geldt ook voor zeer nerveuze honden.

Documenten van de hond

Als je de hond mee wilt nemen in het vliegtuig moet je zorgen dat zijn paspoort in orde is. Natuurlijk moet je er ook voor zorgen dat zijn reis- en gezondheidsdocumenten compleet zijn. Maak ruim van tevoren een afspraak bij de dierenarts voor de vaccinaties die nodig zijn, omdat deze vaak een aantal weken voor vertrek toegediend moeten worden. Als je met de hond wilt vliegen moet hij ook gechipt zijn.

Medicijnen tegen stress

Geef je hond geen medicatie tegen stress. Doe dit alleen als jouw dierenarts dat aanbeveelt. Als je de hond suf maakt voor de reis is de kans op luchtziekte hoger, en dit helpt de hond dus niet.

Hoe reist de hond mee?

In de cabine: Je mag de hond meenemen in de cabine als hij in een officiële reistas past die je onder de stoel voor je kan plaatsen. Je mag het dier niet uit de reistas halen tijdens de vlucht. Het maximaal toegestane gewicht van je hond en de afmetingen van de reistas verschillen per luchtvaartmaatschappij.

In het bagageruim: Je kan er ook voor kiezen de hond in het bagageruim te laten reizen. De hond reist in een bench in het bagageruim. Het deel waar de hond wordt geplaatst is voorzien van klimaat en drukbeheersing. Hou er rekening mee dat je een kennel nodig hebt die voldoet aan de wettelijke eisen. Bevestig altijd een kopie van de entingsbewijzen en gezondheidsverklaringen aan de bench van de hond. Het is niet verplicht maar het kan bij onduidelijkheid veel tijd besparen.

Je hond inchecken als cargo: Je kan de hond ook als cargo laten vervoeren. Maar er is een kans dat je dan niet in hetzelfde vliegtuig reist als jouw hond. Het kan voor lange vluchten een alternatief zijn omdat het veel in de reiskosten voor de hond kan schelen. Voor de echt grote honden die zwaarder zijn dan 75 kilo is het zelfs bij veel vliegtuigmaatschappijen de enige optie.

Wat kost het om de hond mee te nemen in het vliegtuig?

De kosten om een hond mee te laten reizen in het vliegtuig lopen flink uiteen. Het is per luchtvaartmaatschappij verschillend. De kosten worden berekend naar het gewicht van de hond. Sommige maatschappijen rekenen vanaf 8 kg aan gewicht 25 euro tot 125 euro. In het ruim is het vaak wat duurder als je de prijzen online mag geloven. Het is het beste om van tevoren je goed te informeren over de mogelijkheden en kosten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter