Neem je een kat of een hond?

Je denkt erover na om een huisdier aan te schaffen maar weet nog niet of je voor een hond of een kat moet kiezen. Bedenk dat deze twee huisdieren eigenlijk niet te vergelijken zijn met elkaar. Zij hebben veel verschillen. Het is belangrijk om zeker te weten welk huisdier je wilt kiezen en of je bereid bent om daar lang voor te zorgen. Voor beide huisdieren geldt dat zij ongeveer tien jaar leven. Sommige katten en honden leven zelfs nog veel langer.

Een pup of een kitten zijn schattig om naar te kijken en je er heel leuk mee spelen. Maar ook een pup en kitten worden groot en dan is het schattige er af. Ook dan hebben zij nog steeds veel liefde en aandacht nodig. Zorg er dus voor dat je echt achter je beslissing staat en je de volledige verzorging op je wilt nemen tot aan de dood van het huisdier. Je kan de aanschaf van een dier vergelijken met een verbintenis zoals een huwelijk: in voor-en tegenspoed.

Voordelen van een kat als huisdier

Een kat heeft minder aandacht nodig dan een hond. Ook kan een kat langer alleen zijn. Het hangt er wel vanaf of je een huiskat neemt of dat de kat ook naar buiten mag. Je moet de verzorging van een kat niet onderschatten. Een kat heeft dan wel minder aandacht nodig dan een hond maar ook een kat zoekt liefde en aandacht.

Katten moeten ook zindelijk worden gemaakt en hebben dagelijks aandacht en verzorging nodig. Een kat die je te weinig aandacht geeft wordt al snel erg vervelend en gaat dingen doen die hij niet mag. Een kat kan een leeftijd bereiken van zo rond de 15 à 20 jaar. Dat is een hele leeftijd. Het is dus belangrijk om te weten of je zo lang voor het diertje kan en wilt zorgen. Het zal lang bij je zijn.

Voordelen van een hond als huisdier

Een hond is een heel ander huisdier dan een kat. Een hond heeft veel aandacht nodig. Zo moet je een hond zeker 4 keer per dag uitlaten. Als ze klein zijn moet je dit nog vaker doen want een hond moet je zindelijk maken, en dat doe je door hem mee naar buiten te nemen. In weer en wind zal je jouw hond uit moeten laten. Een hond heeft veel beweging nodig. Dit kost je dus tijd.

Er komt nog bij dat je een hond moet opvoeden. Je moet hem aanleren goed naar je te luisteren. Het is zaak een hond onder commando te kunnen houden zodat hij geen gevaar voor zichzelf of anderen is. Het is slim om samen met een hond naar een puppycursus te gaan zodat je leert hoe je met de hond om moet gaan en ook leert welke dingen je niet moet doen bij een hond. Een hond heeft ook speelgoed en een plek nodig waar hij zich terug kan trekken.

Beiden hebben veel aandacht en verzorging nodig

Beide huisdieren hebben veel aandacht nodig. Een kat kan je gemakkelijker alleen laten maar ook een kat kan geen dagen alleen zijn. Voor beide huisdieren geldt dat ze geld kosten en veel tijd in beslag nemen. Als een huisdier ziek wordt dan moet je er ook voor zorgen dat er medicijnen bekostigd kunnen worden of dat je zelfs een operatie kunt betalen.

Het kost soms veel geld en je moet er dan ook geld voor reserveren zodat je op de juiste manier voor het dier kan zorgen. Ook kan een hond of kat schade veroorzaken, wees daarop voorbereid. Als je erg aan je spullen gehecht bent is het wellicht geen goede keuze om een huisdier in jouw huis op te nemen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter