Wat moet ik doen als mijn kat jeuk heeft?

Jeuk kan verschillende oorzaken hebben bij katten. Veranderingen in de omgeving kunnen al stress opleveren waardoor ze jeuk zouden kunnen krijgen. Katten zijn erg gevoelige dieren. Een kat laat dit zien doordat deze zich overmatig gaat wassen. Als ze dit gaan doen kunnen ze huid en vachtproblemen ontwikkelen wat leidt tot jeuk bij je kat. We leggen je hier in het kort uit wat de symptomen zijn en wat je er allemaal aan zou kunnen doen.

Oorzaken van een kat die jeuk heeft.

Je hebt verschillende oorzaken waardoor je kat jeuk kan krijgen. Een veel voorkomende oorzaak is een vlooienallergie. Dit betekent dat je kat overgevoelig reageert op vlooienbeten. Om dit te voorkomen kun je de kat altijd controleren op vlooien en dan te behandelen als dit nodig mocht zijn. Enkele oorzaken zetten wij je op een rijtje.

  • Parasieten (schurft, mijten of vlooien)
  • Huidproblemen (schimmelinfectie of een verwonding)
  • Allergie (voedselallergie, omgevingsallergie)
  • Vlooienallergie
  • Stressgevoelig

Voedselallergie

Is het uitgesloten dat je kat geen parasieten heeft dan zou je kunnen nagaan of het om voedselallergie gaat. Het is dan belangrijk dat je in de gaten houdt wat je kat precies eet of wat het gegeten heeft. Het gaat dan niet alleen om de voeding maar ook om de snoepjes en tussendoortjes. Houdt dit een week bij in een boekje of schrijf het ergens anders op. Naar aanleiding daarvan kan bekeken worden welke voedingsmiddelen de kat nog niet eerder heeft gegeten. Pas als dit gebeurd is en je kat een voedselallergie heeft kan er worden overgegaan naar een hypoallergene veterinaire voeding. Als dit wordt gegeven is het belangrijk dat je kat niets anders tussendoor krijgt. Geen extraatjes dus want dat is taboe. Alleen de voeding die dan mag word je kat gegeven. Het resultaat zie je pas in 6 tot acht weken. Het liefste kun je de kat dan binnenhouden zodat die buiten ook niet de kans krijgt om ergens te eten.

Waarom hebben katten jeuk?

Katten kunnen net als mensen last hebben van jeuk. Wat de oorzaak ook is het resulteert vaak tot kale plekken op de huid van de kat of poes. De kale plekken gaan gepaard met een rode huid, rauwe of ruwe huid, pukkels en bultjes of huidschilfers. Zie je het niet aan het krabben dan zul je het merken aan de kale plekken die het veroorzaakt. Dit komt omdat een kat zich gaat likken en bijten op de plek waar de jeuk zich bevindt. Hierdoor verdwijnt de vacht steeds meer en krijgt je kat kale plekken. In de meeste gevallen is het te wijten aan vlooien of een allergie. Is dat niet het geval dan is het belangrijk om naar de oorzaak te gaan zoeken.

Symptomen van jeuk bij de kat

Je kan aan een kat zien als die jeuk heeft. Drie manier waarop jij het kan zien zijn:

  • Bijten, overmatig likken
  • Schilfertjes
  • Kale plekken

De dierenarts

Als je merkt dat je kat zich regelmatig krabt of likt en last heeft van kale, geïrriteerde of schilverige huid dan zou het verstandig kunnen zijn om contact op te nemen met de dierenarts. Je zou je dan kunnen informeren wat het probleem zou kunnen zijn en als je het niet vertrouwd zou je een afspraak kunnen maken en zo een behandelplan opstellen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter