Alles wat je moet weten over vlooien bij je hond of kat

Vlooien zijn ongedierte dat je hond of kat kan oplopen. Het zijn kleine bloedzuigende beestjes die zich vaak ophouden in de vacht van je hond of kat. Vlooien zijn niet alleen vervelend voor je dier, maar kunnen ook ziektes overbrengen. Daarom is het belangrijk om vlooien te bestrijden.

Een vlo is ongeveer 2 tot 3 millimeter groot en heeft een bruine of zwarte kleur. De vlo heeft klemvliesjes waarmee hij zich vastklemt in de vacht van het dier. De vlo zuigt bloed uit het dier en kan hierdoor anemie (bloedarmoede) veroorzaken. Vlooien kunnen ook ziektes overbrengen, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme (een soort vlooienbeetziekte).

Vlooien komen vooral voor in de zomer, maar kunnen ook in de winter aanwezig zijn, bijvoorbeeld als je hond of kat binnen is. Je merkt vlooien vaak pas op als het dier jeuk krijgt of begint te krabben. Als je dan in de vacht kijkt, zie je vaak kleine zwarte beestjes vliegen. Het is belangrijk om vlooien zo snel mogelijk te bestrijden, voordat ze zich vermeerderen. Er zijn verschillende middelen om vlooien te bestrijden, zoals sprays, shampoos en pillen. Het is belangrijk om het middel goed uit te lezen voordat je het gebruikt, zodat je weet of het geschikt is voor je hond of kat en of het veilig is. Vlooien kunnen ook bij je in huis komen, dus het is belangrijk om ook hier tegen te werken. Je kunt dit doen door je huis regelmatig te stofzuigen en te dweilen. Wanneer je je huis schoonmaakt, is het belangrijk om de vloeren, de bank en andere plekken goed te bereiken, zodat je zeker weet dat je alles schoonmaakt. Als je hond of kat vlooien heeft, is het belangrijk om je huisdier en je huis tegelijkertijd te behandelen

Je ziet je hond krabben en bijten en je weet gelijk alweer hoe laat het is. Hij heeft vlooien! Van die vieze, zwarte gemene rot beestjes die overal gaan zitten en vervelend jeukende plekjes achterlaten. En als je niet oppast en ingrijpt heb jij straks een plaag in je huis en zit alles eronder inclusief jijzelf. Want, vlooien bijten ook mensen. Beesten zijn nou eenmaal gevoelig voor vlooien.

In het ergste geval heeft jouw kat of hond last van een vlooien allergie. In dit geval is het extra belangrijk om snel te schakelen.

Koop goede anti vlo medicatie

Het is niet nodig om een dierenarts te bezoeken voor de aanschaf van anti-vlooienmiddelen. Dit kun je gewoon zelf kopen in de dierenspeciaalzaak of online. Het is wel belangrijk om het middel goed uit te lezen voordat je het gebruikt. Zo weet je of het geschikt is voor je hond of kat en of het veilig is.

De meeste anti-vlooienmiddelen werken door de vlo te verlammen of te doden. Dit wordt gedaan door een neurotoxine in het middel. Het middel wordt aangebracht op de huid of vacht van het dier en verspreidt zich dan vanzelf door de vacht. Het middel werkt dan 2 tot 3 weken. Sommige middelen moeten echter vaker aangebracht worden, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks. Het is belangrijk om het middel goed uit te lezen voordat je het gebruikt, zodat je weet hoe vaak je het moet aanbrengen. Na het aanbrengen van het middel, is het in de meeste gevallen van belang om het dier niet meteen te wassen, omdat het middel dan minder goed werkt. Je vindt deze info terug in de bijsluiter.

Doe je hond in bad

Vlooien houden niet van water. En door het water raken ze versuft en kun je de vlooien met een speciale vlooienkam makkelijk uit de huid van de hond kammen. Eventueel kun je ook speciale vlooienshampoo kopen.

Zet naast het kammen een bakje met heet water en gooi de vlooien vanaf de kam rechtstreeks in het water. De vlooien zullen direct verdrinken.

Extra stofzuigen en alles in de was

Een vlooienplaag blijft niet alleen beperkt tot jouw huisdier, maar vlooien leggen eitjes en die zitten niet alleen op jouw huisdier maar overal in jouw huis. Zelfs tussen de kieren van jouw laminaat. Dus alleen jouw hond borstelen of kammen is niet voldoende om van jouw vlooienplaag af te komen.

Als je hond of kat vlooien heeft, is het belangrijk om je huisdier en je huis tegelijkertijd te behandelen. Je kunt dit doen door je huis regelmatig te stofzuigen en te dweilen. Wanneer je je huis schoonmaakt, is het belangrijk om de vloeren, de bank en andere plekken goed te bereiken, zodat je zeker weet dat je alles schoonmaakt.

Ontworm jouw hond

Wat hebben wormen gemeen met vlooien vraag je je nu waarschijnlijk af? Nou heel erg veel. Vlooien zijn een tussengastheer van de worm. De poppen van de worm nestelen zich in de larven van de vlo. Als de vlo uitkomt, zit de worm daar al in genesteld. En jouw hond irriteert zich aan de vlooien, gaat bijten en vervolgens komen de vlooien terecht via het bijten in het maagdarm kanaal.

En van een wormeninfectie kan jouw hond heel erg ziek worden. Dus als je gaat ontvlooien is het ook verstandig een wormenkuur erbij te geven.

Conclusie

Een vlooienplaag is zeer hardnekkig. Het meest verstandigste is om direct een goed antivlooien middel bij de dierenarts te kopen en je huis goed te reinigen. Daarnaast is het verstandig om jouw hond preventief antivlooien middelen te geven voordat de vlo zich genesteld heeft. Want vlooien zijn gewoon niet fijn voor jouw hond.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter