12 meest gemaakte fouten van hondeneigenaren

Er zijn hedendaags nog steeds veel mensen die een hond in huis nemen. Helaas wordt het adopteren van een hond vaak onderschat. Er komt meer bij kijken dan alleen geld overhandigen aan de eigenaar van het nestje of de fokker.

In dit artikel delen we graag een aantal fouten en adviezen met je, die je in ogenschouw kunt nemen als je een vriendelijke viervoeter overweegt.

Gezinsleden zijn allergisch voor de hond

Het klinkt vanzelfsprekend, maar je zult niet de eerste zijn die genoodzaakt is om de hond weg doet omdat een of meerdere gezinsleden allergisch is voor de hond!

Geen tijd voor de hond

Net als het bovenstaande punt, komt het helaas ook voor dat na voortschrijdend inzicht toch afscheid genomen moet worden genomen van de hond, omdat er geen tijd voor is. Ga dus vooraf goed na of je gezins- en werksituatie komende jaren ruimte biedt voor een hond! Maak ook duidelijk afspraken met eventueel je kinderen en partner. Denk hierbij aan afspraken over het uitlaten, eten geven, cursus, thuis trainen en begeleiden tijdens de puppy tijd.

De hond achterlaten in een warme auto

Misschien vind je deze heel erg logisch, maar het zal je verbazen hoe vaak dit toch misgaat! Bij een buitentemperatuur van 25 graden kan de temperatuur in een half uur oplopen tot wel 45 graden!

Er zijn jaarlijks meerdere honden die sterven door hittestress. Een hond kan binnen 15 minuten komen te overlijden, let hier dus op! En ja: ook een raampje op een kier zetten of de auto in de schaduw parkeren is link.

Te lang wachten voordat je met de hond op training gaat

Deze tip is vooral voor mensen die voor het eerst een hond in huis halen. Als je in de veronderstelling bent dat je hond wel rustig is en goed op te voeden is zonder externe hulp, dan onderschat je waarschijnlijk de situatie. Een hondencursus is zowel voor de hond als baas. Een hond zit immers nog maar in de pampers en moet manieren bijgebracht worden. Zonder de juiste aanpak – bewust en onbewust – loop je risico dat je verkeerde manieren aanleert.

Geen consequente regels

Een hond is een gewoontedier en leert door herhaling. Als je een hond de ene keer wel op de bank laat en de andere keer niet, dan zal het voor de hond niet snel duidelijk zijn wat wel en niet mag. Niet consequent opvoeden kan zelfs voor verwarring en frustratie zorgen.

Vermijden van de dierenarts

Denk je dat je hond wel gezond is en dat een dierenarts bezoek voor meerdere jaren achtereenvolgend overbodig is? Een dierenarts kan een snelle check doen op de gezondheid van je hond. Denk aan de staat van de vacht, uitleg over de ontlasting en over- en ondergewicht. Met name het laatste is erg belangrijk. Neem overgewicht; dit kan de oorzaak worden van serieuze gewrichtsproblemen.

Woning en tuin niet puppy proof

Als je een puppy in huis neemt, dan is daar voorbereiding voor nodig. Met voorbereiding bedoelen we niet alleen een bench en een kussen! Wees voorzichtig met rondzwervende spulletjes waar de hond in kan stikken, giftige stoffen en huishoudmiddelen. Let daarnaast op omheining in de tuin als je de hond onbeheerd achterlaat.

Medicijnen voor mensen toedienen

Het klinkt gek, maar het gebeurt! Veel menselijke medicatie is giftig voor een hond. Dien nooit zelf medicatie toe tenzij deze goedgekeurd is door de dierenarts.

Stimuleren van ongewenst gedrag

Als je een puppy hebt, kan de verleiding niet te weerstaan zijn! Een hond kan op allerlei manieren aandacht proberen te krijgen. Denk aan: bijten in je handen, blaffen of bij je opspringen. Let er wel op dat dergelijk gedrag op een gegeven moment vervelend kan worden. Afleren is in een later stadium erg lastig! Begin dus aan te leren dat hondenspeeltjes voor de hond zijn en dat het niet gewenst is om aan meubelen te kauwen!

Niet socialiseren

Het is van belang dat honden leren om tussen de mensen en andere dieren te zijn. Door je hond in de schuur op te laten voeden, krijgt hij geen prikkels van de omgeving mee. Neem je pup dus meerdere keren per week mee naar buiten. Denk aan de puppy cursus, in de auto naar het winkelcentrum of vrienden en familie.

De pup vanuit je bord voeden

Dit kan leiden tot een situatie waarbij je hond het menselijk eten lekkerder vindt dan zijn eigen brokken. Maar nog belangrijker is dat sommig eten voor een hond helemaal niet gezond is, of sterker nog: giftig! Kijk hier dus goed voor uit.

Wachten met straffen

Om effectief te corrigeren is het van belang dat de correctie direct na het ongewenste gedrag plaatsvindt. Het heeft geen zin om je hond een half uur na de wandeling te corrigeren. Hij/zij zal hiermee een verkeerde associatie leggen of de correctie niet begrijpen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter