Hoe kom ik van hondengeur af

Heb jij het gevoel dat je een hondenkennel in loopt als je iemands woning betreedt? Een hondeneigenaar is vaak zo erg aan de geur van de hond gewend, dat deze het zelf niet eens meer ruikt. Maar waar wordt dit door veroorzaakt en hoe kom je er vanaf? In dit artikel gaan we je er meer over vertellen.

Waarom je hond ruikt

Een onaangename lucht kan worden veroorzaakt door viezigheid in de vacht, adem, zweet, een infectie, irritatie, bacterie, schimmel, zijn achterwerk of een ziekte.

Het is niet direct zo dat er een ernstige oorzaak achter hoeft te zitten. Als de hond geen last heeft van ziektes wordt een onaangename geur vaak veroorzaakt door een vieze vacht, adem of zweet. Een hond identificeert zich via zijn geur. Sommigen vinden het bijvoorbeeld fantastisch om door de paardenstront te rollen.

Als de hond niet in aanmerking is geweest met viezigheid in de natuur, kan stinkende huid veroorzaakt worden door schimmels of bacteriën door overlappende huidplooien. Dit komt met name voor bij pitbull achtige rassen.

Ook té veel wassen met onjuiste middelen kan er voor zorgen dat de huid te veel olie produceert, wat gepaard gaat met een vieze geur. Ons devies is om de hond zeker niet vaker te wassen dan 1x per maand.

Hond heeft onaangename adem

Als je hond stinkt vanuit zijn mond, dan kunnen daar diverse oorzaken achter liggen. In een ernstige situatie heeft de hond een onderliggende ziekte. Hiervoor zal de dierenarts een diagnose moeten stellen. Veel voorkomende aandoeningen die voor ademproblemen zorgen zijn lever en/of nier ziektes of diabetes.

Gelukkig is de oorzaak vaak milder van aard en wordt de geur veroorzaakt door ongewenst eetgedrag – bijvoorbeeld het eten van feces of afval, of een slecht gebit. Een hond krijgt net als mensen last van ophopend tandplak. Dit zorgt voor een onjuist baterie balans. Laat hem frequent kauwen op dental sticks om tandplak tegen te gaan.

Stank afkomstig uit de oren

Honden zijn gevoelig voor oor infecties. Net als mensen kan een hond hier heel erg veel last van hebben. Het kan best zijn dat je hier niet veel van merkt. Honden kunnen hard zijn en laten niet altijd pijn zien aan de baas. Krabben aan het oor kan een indicatie zijn van een infectie.

Als je het oor van de hond ruikt, ben je er vrij snel achter of de hond een oorprobleem heeft. Wacht dan niet te lang en ga naar de dierenarts voor een opinie van de expert.

Woning fris houden

Een hond in huis brengt eenmaal geuren met zich mee. Houd rekening met onderstaande tips om de geuren tot een minimum te beperken.

Schoon houden van de mand

De vaste plek van de hond is een bron van viezigheid. De hond ligt er op, laat haren, slijm en viezigheid uit de vacht achter. Maak de mand dus frequent schoon. Was de hondenkussens of koop met enige regelmaat een nieuw hondenkussen.

Hond schoon in huis nemen

Een hond weet niet wanneer hij vies is, maar jij ziet dit wel! Droog de hond af indien deze gezwommen heeft of in de regen heeft gewandeld. Laat de hond opdrogen en laat de hond daarna pas naar zijn vaste plek gaan. Dit zorgt ervoor dat zijn kleed, mand of kussen niet nat wordt en vreemde geuren achterlaat.

Stofzuigen en dweilen

Indien je de hond in de woning hebt, dan laat hij zijn geuren en haren achter op het woonoppervlak: de vloer en eventueel de bank. Zorg er voor dat de vloer schoon blijft door frequent te stofzuigen en de vloer te dweilen. Ook laten honden soms hun behoefte achter op de vloer. Dit komt voor bij puppy’s die nog niet zindelijk zijn, oudere honden die de ontlasting niet kunnen inhouden of als de hond last heeft van de darmen of maag. Zorg er voor dat het oppervlak goed schoon wordt gemaakt en er geen resten achterblijven.

Ventileren

Dit klinkt als een open deur, maar toch wordt het vaak vergeten. Zorg er voor dat je de woning goed ventileert. Zet deuren of ramen tegenover elkaar open voor een goede trek. Idealiter laat je de hond slapen op een plek waar ventilatie aanwezig is.

Trimmen en wassen

Eerder in dit artikel stipten we dit onderwerp al aan. Door je hond te trimmen beperk je de haaruitval. Was de hond zodat zijn vacht weer mooi schoon is. Wees bedachtzaam op de frequentie. Doe het niet te vaak en gebruik hondenshampoo.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter