Informatie over de Golden Retriever

De Golden Retriever is een populair hondenras in ons land. De positieve karaktereigenschappen, hij is vriendelijk, intelligent en enthousiast, maken het tot een echte gezinshond. Zorg wel voor voldoende beweging en afleiding. Overweeg je de aanschaf van een hond, dan is deze blog echt iets voor jou. Wij hebben namelijk belangrijke informatie over de Golden Retriever voor jou op een rijtje gezet. Zo kun je nagaan of dit hondenras bij jou past.

Over de Golden Retriever

De Golden Retriever valt onder de rasgroep ‘Retrievers, Spaniëls en Waterhonden’. Van oorsprong werd hij als jachthond gebruikt. Het is een zeer vriendelijke en intelligente hond maar ook zeer enthousiast. Daarom is het uitgegroeid tot een van de populairste gezinshonden. Tevens wordt hij regelmatig ingezet als blindengeleidehond. Een Golden Retriever kan zo’n twaalf jaar oud worden.

Uiterlijk

De Golden Retriever heeft een vlakke of golvend vacht. Deze vacht is goudkleurig tot roomkleurig. Hij mag eventueel wat witte haren op de borst hebben. Bij de hals, poten, buik en staart zijn de haren langer. De onder-vacht is waterbestendig.

Het is een stevige hond maar wel met de goede verhoudingen. De schothoogte van reuen is zo’n 56 tot 61 centimeter.  Bij teven die wat kleiner zijn, is dit zo’n 51 tot 56 centimeter. Ze hebben een vrij brede schedel, hangende oren en bruine ogen.

Karakter, opvoeding en socialisatie

De Golden Retriever is een echte allemansvriend. Ze kunnen ook prima overweg met onbekenden en kinderen. Je moet ze wel goed socialiseren. Ze zijn nog wel eens onderdanig naar andere mensen en honden. Als je ze rustig laat kennis maken, trekt dit echter meestal wel bij.

Het opvoeden van een Golden Retriever is niet ingewikkeld. Af en toe kunnen ze een beetje eigenwijs zijn, maar dat is alles. Wel hebben ze voldoende aandacht nodig. Zeker de jongere honden hebben veel aandacht en beweging nodig. Je moet ze wel afleren om niet tegen mensen op te springen en niet in iedere sloot te duiken waar je langs komt.

Besteedt dan ook zeker de eerste anderhalf tot twee jaar voldoende tijd aan de opvoeding. Ga niet alleen naar de bekende puppycursus maar ga ook zeker wat vervolgtrainingen doen. De Golden Retriever is een prima hond hiervoor. Denk hierbij aan gehoorzaamheidstrainingen, behendigheidstraining, speuren, apporteren et cetera. Zo zorg je dat je hond veel plezier beleeft en creëer je ook een goede band tussen jou en je hond.

Verzorging van de hond

De Golden Retriever heeft een vacht waar gemakkelijk vul en modder aan blijft hangen. Het is dus wel nodig dat je hem regelmatig goed borstelt. Pak hier goed de langere haren mee om klitten tegen te gaan. Knip met enige regelmaat overtollig haar weg bij de gehoorgang en voetzolen. Je kun hem ook een of twee keer per jaar laten trimmen. Een Golden Retriever zwemt graag. Spoel hem na het zwemmen goed af met schoon water en gebruik als het nodig is een hondenshampoo.

Let zeker goed op het gewicht. Ze hebben aanleg om dik te worden en als ze te zwaar worden kunnen ze last krijgen van de gewrichten. De Golden Retriever is een actieve hond. Het is dan ook belangrijk om hem genoeg beweging te geven. Zo voorkom je ook dat hij te zwaar wordt.

Bouw de activiteiten wel geleidelijk op. Laat ze niet continue achter speeltjes en ballen aan rennen. Hierdoor kunnen ze last van hun gewrichten krijgen. Laat ze regelmatig lekker zwemmen. Dit vinden ze te gek en het ook heel goed voor hun spierontwikkeling. Neem ze dus lekker vaak mee de natuur in naar het water. Je kunt ze ook goed naast de fiets laten lopen. Dit is erg goed voor het opbouwen van hun spieren.

Bijzonderheden en aandachtspunten

De Golden Retriever is als je er genoeg tijd aan besteed, een gemakkelijke hond. Je hebt geen bijzondere ervaring nodig. Laat je altijd goed informeren voordat je tot aanschaf overgaat. Lees je ook in over de gemiddelde leeftijd van een Golden Retreiver. Je kiest een hond voor het leven en niet voor even!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter