Waarom een hond scheten laat

Iedereen die tijd heeft doorgebracht met een hond weet dat ook onze viervoetige vrienden wel eens last kunnen hebben van winderigheid. Maar wat zijn de oorzaken van deze scheten? En kunnen we er iets aan doen? In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van winderigheid bij honden en geven we tips over hoe je de frequentie en intensiteit ervan kunt verminderen.

De Anatomie van een Scheet

Voordat we in de specifieke oorzaken van hondenwinden duiken, is het nuttig om te begrijpen wat een scheet precies is. Scheten zijn het resultaat van gasophoping in het spijsverteringsstelsel. Dit gas moet ergens heen, en als het zich een weg naar buiten baant, resulteert dit in een windje.

De samenstelling en geur van het gas hangen af van verschillende factoren, zoals het dieet van de hond, de snelheid van de spijsvertering, en de aanwezigheid van bacteriën in de darmen.

Oorzaken van Winderigheid bij Honden

 1. Voeding: Dit is de meest voorkomende oorzaak van winderigheid bij honden. Bepaalde voedingsmiddelen zijn moeilijker te verteren en kunnen meer gas produceren tijdens het spijsverteringsproces. Voorbeelden zijn bonen, erwten, zuivelproducten en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Goedkoop hondenvoer kan vulstoffen bevatten die bijdragen aan gasvorming.
 2. Te snel eten: Honden die hun voedsel te snel naar binnen schrokken, slikken ook lucht in. Deze ingeslikte lucht kan zich ophopen en leiden tot winderigheid.
 3. Darmbacteriën: De darmen van honden bevatten van nature bacteriën die helpen bij de spijsvertering. Echter, een onbalans in deze bacteriën kan leiden tot verhoogde gasproductie.
 4. Spijsverteringsstoornissen: Aandoeningen zoals inflammatoire darmziekte, pancreatitis, of darmobstructies kunnen de spijsvertering beïnvloeden en leiden tot winderigheid.
 5. Allergieën of voedselintoleranties: Net als mensen kunnen honden allergieën of intoleranties hebben voor bepaalde voedingsmiddelen, wat leidt tot spijsverteringsproblemen en gasvorming.

Hoe Winderigheid bij Honden te Verminderen

 1. Herzie het dieet: Overweeg over te stappen op een hoogwaardig hondenvoer zonder vulstoffen en kunstmatige ingrediënten. Voedsel met probiotica kan ook nuttig zijn omdat het bijdraagt aan een gezonde darmflora.
 2. Kleinere porties: Overweeg om je hond meerdere kleinere maaltijden per dag te geven in plaats van één of twee grote maaltijden. Dit kan de spijsvertering verbeteren en gasvorming verminderen.
 3. Langzaam voerbak: Als je hond de neiging heeft om te schrokken, kan een speciaal ontworpen voerbak die het eten vertraagt helpen om de inname van lucht te verminderen.
 4. Vermijd gasveroorzakende voedingsmiddelen: Als je je hond traktaties of tafelrestjes geeft, zorg er dan voor dat deze geen ingrediënten bevatten die bekend staan om het veroorzaken van gas.
 5. Regelmatige lichaamsbeweging: Dit helpt de spijsvertering te stimuleren en kan de hoeveelheid gas in het spijsverteringsstelsel van je hond verminderen.
 6. Raadpleeg een dierenarts: Als de winderigheid van je hond plotseling toeneemt of als je andere symptomen opmerkt zoals diarree, braken, of lusteloosheid, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. Er kan een onderliggend gezondheidsprobleem zijn dat behandeling vereist.

Conclusie

Winderigheid bij honden is een normaal fenomeen, maar overmatige gasproductie kan oncomfortabel zijn voor je hond en misschien niet zo aangenaam voor de mensen om hem heen. Door aandacht te besteden aan het dieet en eetgewoonten van je hond, kun je de frequentie en intensiteit van scheten verminderen.

Onthoud dat, hoewel een incidentele scheet normaal is, plotselinge veranderingen in de spijsvertering van je hond of aanhoudende problemen een teken kunnen zijn van een meer ernstige aandoening. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter