Waarom wil mijn hond niet knuffelen

Hoewel veel mensen gek zijn op knuffelen, is een hond nou eenmaal geen teddybeer. Mensen die gek zijn op knuffelen kiezen dan over het algemeen gelukkig voor een ras die lekker aaibaar en knuffelbaar is, maar dan nog wil dat niet zeggen dat jouw hond daar altijd zin in heeft.

Honden kunnen erg tolerant zijn

Op zich kunnen honden een eindeloos geduld hebben, zowel met ouderen als met kinderen, maar het zal je niet verbazen dat het ze een keer te veel wordt. Zo’n hond voelt zich dan niet meer veilig en voelt zich in het nauw gedreven en daardoor zou een hond uit angst en zelfverdediging kunnen gaan bijten.

Dat doet hij anders nooit

Wie kent die uitspraak nou niet, een hond verdedigt zichzelf en het enige wat een hond daarbij kan doen is een keer bijten. Vaak wordt er dan gezegd dat de hond zonder enige aanleiding ineens van zich af beet, terwijl hij waarschijnlijk al heel veel signalen heeft afgegeven dat hij de situatie niet prettig vindt.

Lichaamstaal van je hond

Als een hond niet graag geaaid of geknuffeld wil worden, zal hij dat zeker laten merken. Dat gebeurt echter in hun eigen hondentaal en die moet je zien te herkennen. De ene hond is daar heel erg duidelijk in en de andere hond doet dat heel subtiel dus dat kan best wel een s lastig zijn om te herkennen. Signalen die een hond kan geven zijn bijvoorbeeld grommen, wegdraaiende ogen, in elkaar duiken, wegdraaien met zijn kop of lichaam of zijn lippen aflikken.

Hoe weet je nou of een hond juist wel geaaid of geknuffeld wil worden?
Daar kom je snel genoeg achter door je hond een paar keer te aaien en daar vervolgens mee te stoppen. Vind je hond het fijn, dan zal hij zelf wel het initiatief nemen om nog meer geaaid of geknuffeld te worden en meestal wordt dit kenbaar gemaakt door zijn poot of zijn hoofd op je hand te leggen.

Vertrouwen

Uiteraard is het ook erg afhankelijk van de persoon die de hond wil aaien. Is het jouw eigen hond, dan heb je als het goed is een bepaald vertrouwen opgebouwd en weet de hond precies wat hij aan je hebt, dat in tegenstelling bij een wildvreemde. Het is dus belangrijk om een goed vertrouwen op te bouwen.

Kinderen en honden

Kinderen kunne n best wel onstuimig en lomp zijn en als je dan op diezelfde manier een hond wil gaan knuffelen dan kan het wel eens een keer fout gaan. Hoewel een hond erg geduldig kan zijn, zal ook bij hem een keer de maat vol zijn en zich gaan verdedigen. Let dus erg goed op het gedrag van je kinderen en de signalen van je hond, zodat je een bijtincident kan voorkomen.

Ruimte is belangrijk

Als een hond geen mogelijkheid heeft om te kunnen vluchten dan kan dat zeer bedreigend voor hem zijn. Een hond zal over het algemeen weg willen lopen als de situatie hem niet bevalt. Geef je hond dus genoeg ruimte om weg te kunnen lopen.

Pijn

Als een hond een lichamelijk ongemak of pijn heeft, is dat reden genoeg om niet geaaid te worden, laat staan geknuffeld. Heb je het vermoeden dat je hond iets mankeert, laat hem dan onderzoeken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter