Wat is de levensduur van knaagdieren?

Een vaak gestelde vraag en vaak wordt deze vraag door mensen gesteld die al een knaagdier in huis hebben. Vaak wordt die vraag gesteld omdat ze willen weten hoelang ze nog met dat beestje opgescheept zitten. Als het om een konijn gaat zou je nog kunnen zeggen tot de kerst, maar als je het echt over levensjaren hebt is dat per knaagdier nogal verschillend.

Hoe oud worden diverse knaagdieren eigenlijk?

Van de gedomesticeerde knaagdieren is het konijn die het langst leeft. Als hij iedere keer de kerst weer doorkomt, kan hij wel 10 jaar worden en soms nog wel ouder. Een cavia houdt het wat minder lang vol, maar die kan toch nog zo’n 7 á 8 jaar oud worden en bij grote uitzondering soms wel 12 jaar.

Hoe kleiner het knaagdier is, hoe korter ze leven. Muizen, ratten en hamsters leven bijvoorbeeld niet langer dan zo’n 3 jaar. In die korte periode gebeurt echter wel heel erg veel. Deze kleine knaagdieren zijn namelijk vanaf week 5 tot 8 al geslachtsrijp. Bij muizen en hamsters duurt deze geslachtsrijpheid ongeveer 12 maanden en bij ratten is dat ongeveer 15 maanden.

In deze vrij korte periode kunnen ze voor een flink aantal nakomelingen zorgen. Deze kleine knaagdiersoorten kunnen tussen de 8 tot 12 jongen werpen. Cavia’s en kleine konijnen zijn wat bescheidener en werpen 3 tot 4 jongen, maar de grote konijnsoorten kunnen tot 18 jongen werpen.

Alles gaat vlug

Bij de kleine knaagdieren gaat alles relatief snel. Niet alleen het leven van zon beestje is zo voorbij maar let bijvoorbeeld ook maar eens op hun ademhaling. Konijnen doen dat bijvoorbeeld 50 tot 60 keer in een minuut terwijl een cavia dat 100 tot 150 keer doet, wat overigens net zoveel is als bij de ratten. Hamsters hebben ongeveer 95 tot 100 ademhalingen per minuut en een muis zal dat ongeveer 200 keer per minuut doen.

Zoals je merkt zal een klein knaagdier heel wat af moeten zwoegen en daarbij ook nog eens voor veel nakomelingen moeten zorgen. In huis als huisdier is dat anders natuurlijk, maar in de vrije natuur zullen ze wel voor veel nakomelingen moeten zorgen, omdat het ras anders uitsterft. Ze worden namelijk gegeten door de grotere vogels en roofdieren.

In de natuur kun je de leeftijden dan ook niet vergelijken, want er is zo goed als geen één knaagdier die de maximale leeftijd zal behalen. 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter