Beginnersgids voor het houden van een papegaai

Papegaaien zijn erg gezellig om als dier in huis te nemen.  Het intelligente brein, brutale karakter en hun prachtige veren zorgen voor genoeg vermaak in huis. Toch zijn er ook dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een papegaai aanschaft. Het is nog een hele uitdaging doordat papegaaien zo enorm intelligent zijn.

Gedrag papegaai in huis: wat staat me te wachten?

Er is geen antwoord op de vraag, welke papegaai is het beste? Elk soort heeft namelijk zijn eigen trekjes. Ook heeft de papegaai erg veel aandacht, afwisseling en opvoeding nodig. Wanneer een papegaai geen aandacht of afwisseling krijgt kan het zijn dat die gaat bijten, krijsen en zelfs zichzelf kaal gaan plukken.

Sociale dieren

Een papegaai is erg sociaal van nature. Dit is ook de reden dat ze kunnen praten, ze imiteren eigenlijk gewoon hun soort genoten om indruk te kunnen maken. Doordat de papegaaien zo sociaal zijn betekend dat je een papegaai prima als huisdier kan houden. Deze goed gesnavelde vriend heeft dus erg veel aandacht nodig of een soortgenootje. Het is ook nog niet zolang dat we een papegaai als huisdier kunnen hebben. De dieren worden pas sinds kort in gevangenschap gekweekt. Dit is ook een van de redenen dat ze nog steeds veel natuurlijk gedrag vertonen.

Slim en éénkennig

Van alle soorten vogels hebben papegaaien de grootste hersenen. Dit maakt ze natuurlijk erg slim en zorgt er dan ook voor dat je veel aandacht moet besteden als baasje zijnde. Wanneer je dit niet doet, kan dit leiden tot agressie. Papegaaien zijn zeer gesteld op een persoon en kunnen agressief doen tegen andere personen. Houdt hier dan ook rekening mee.

Welke papegaai als huisdier?

Er zijn verschillende soorten en maten papegaaien. Het is daarom ook erg belangrijk om uit te zoeken welke papegaai het beste past bij jou leefsituatie. Er zijn papegaaien voor beginners maar ook zijn er soorten die bij de gevorderden kunnen. Hoe er rekening mee dat de meeste soorten minimaal 50 kunnen worden. Alleen de parkieten hebben een minder langere levensverwachting.

Veel gekozen papegaaiensoorten als huisdier

Om je toch een beeld te kunnen geven van welke papegaai populair is als huisdier hebben wij een top zeven gemaakt voor jullie:

  • Roodstaartpapegaai: Naast de meest populaire is dit ook een van de bekendste soort papegaai. Deze kunnen tot wel 1000 worden leren en ze zijn enorm populair.
  • Amazonepapegaai: Deze papegaai kent 27 sub soorten. Toch zijn de meeste aanhankelijk, groen en groot.
  • Parkiet: De kleurrijke en kleine parkiet is erg populair. Dit komt omdat ze minder agressief zijn en ook klein kun je ze thuis makkelijker kwijt.
  • Conures: De naam zou je waarschijnlijk niets zeggen, maar de Conures is erg populair, Ze lijken dan ook erg veel op parkieten, ze hebben alleen een lange staart en ook een sterke snavel.
  • Eclectuspapegaai: Deze papegaai is erg populair door de kleur. De mannetjes zijn heldergroen met een gekleurde snavel en de vrouwtjes rood met een blauwe borst. De snavel van de vrouwtjes is trouwens zwart.
  • Kaketoe: De kaketoe wordt gezien als een van de mooiste papegaaisoorten op de wereld. Deze zijn niet agressief en kunnen ook nog eens snel leren.
  • Ara: Dit is denken wij wel de meest bekende uit dit lijstje. De ara komt van oorsprong uit Zuid-Amerika.

Wat staat er op het menu?

Papagaaien die in het wild leven eten graag insecten, vruchten, noten, zaden en bloemen of planten. Wanneer een papegaai als huisdier wordt gehouden eten ze anders omdat de baasjes meestal gewoon zaden geven. Dit is natuurlijk makkelijk en goedkoop. Wel moet je ervoor zorgen dat de zaden de juiste voedingstoffen bevatten. Er staat op een verpakking namelijk vaak dat het een compleet voedingspakket is, maar dit is ook vaak onwaar. Let er dus op dat de zaden voldoende mineralen en vitaminen bevatten.

Papegaai in huis: samenleven

Het kan natuurlijk ook erg gezellig zijn een papegaai. Je kunt je papegaai leren praten, zodat je op lange termijn leuke uitspraken kan verwachten. Het is erg ook leuk om met je papegaai te spelen, je kunt erg veel met ze doen. Ook is het erg belangrijk dat jouw vogel een eigen plekje heeft en dus een geschikte vogelkooi heeft.

Mannetje of vrouwtje?

Wanneer je naar gedrag gaat kijken dat zit er wel verschil tussen de mannen en de vrouwen. Toch is het wel moeilijk om te kijken welk geslacht je papagaai heeft. Wanneer je dit wilt achterhalen kan je het beste een DNA-test doen.

Persoonlijke verzorging papegaai

Papegaaien houden erg veel van persoonlijke verzorging, als baasje zijnde is het daarom fijn om je papegaai goed te begrijpen, daarom vertellen wij nog even welke vorm je kunt gaan verwachten

  • Veren plukken: De veren moeten in goede conditie gehouden worden, daarom plukken ze hun veren. Ze krijgen hier niet alleen een gevoel van rust van, maar hou er rekening mee dat het ook kan gebeuren als ze zich vervelen.
  • Tijd voor een douche: Papegaaien vinden een lekkere douche heerlijk! Neem je papagaai daarom eens per week eens mee naar de badkamer, en geef hem daar een goede douche. Dit is ook nog eens goed voor het uitdrogen van de huid.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter