Informatie over de Labrador Retriever

De Labrador Retriever is al sinds jaar en dag een zeer gewilde hond. Door zijn karaktereigenschappen, hij is gehoorzaam en enthousiast, is het een hond die goed past bij een gezin. Je moet wel voldoende tijd vrij kunnen maken. Het is namelijk een hond die graag buiten is en houdt van beweging en uitdagingen. Wil je graag een hond gaan kopen en overweeg je een Labrador Retriever? Dan is deze blog echt iets voor jou. Wij hebben namelijk alle feiten en wetenswaardigheden voor jou op een rijtje gezet. Zo kun je zien of dit hondenras bij je past en een weloverwogen keuze maken.

Over de Labrador Retriever

De Labrador zoals dit ras meestal wordt genoemd is een van de populairste hondenrassen in ons land. Hij valt onder de rasgroep ‘Retrievers, Spaniëls en Waterhonden’. De oorsprong van dit ras ligt in Canada. Hij werd veelal als jachthond gebruikt door de Engelse Adel. Het is een zeer gehoorzame hond maar ook zeer enthousiast. Dit maken hem tot een echte vriend voor het hele gezin. Hij wordt ook vaak ingezet als blindengeleidehond. De levensverwachting van de Labrador ligt zo rond de 11 tot 12 jaar.

Uiterlijk

De Labrador Retriever is een kortharige hond met een dichte vacht. Deze vacht is blond-geel, bruin of zwart van kleur. Hij mag eventueel een kleine witte vlek op de borst hebben.

Het is een stevige hond maar niet overdreven. De gewenste schothoogte van reuen is zo’n 56 tot 57 centimeter.  Bij teven is dit iets minder, zo’n 54 tot 56 centimeter. Gemiddeld genomen is het gewicht tussen de 29 en 35 kilo. Ze hebben een redelijk dikke stevige staart en hangende oren.  

Karakter, opvoeding en socialisatie

De Labrador Retriever is een echte mensenvriend. Ze kunnen goed overweg met kinderen. Het ras staat bekend als zeer vriendelijk en gehoorzaam, mits je ze goed opvoedt. Zeker de jongere honden hebben veel aandacht en beweging nodig. Krijgen ze dit niet, dan kan dit nog wel eens voor gedragsproblemen zorgen. Ook zijn jongere honden nog wel eens een beetje onstuimig en kunnen ook niet altijd lang alleen worden gelaten.

Bij de opvoeding is het belangrijkrijk dat je de hond afleert om tegen mensen op te springen. Hij moet gaan zitten als die aandacht van iemand wil. Besteed ook genoeg aandacht aan het meelopen aan de lijn. Het zijn echte smulpapen, let dus op dat hij niet zomaar van alles opeet dat op straat ligt.

Besteedt de eerste anderhalf tot twee jaar voldoende aandacht aan de opvoeding. Dit heeft de hond echt nodig. Ga niet alleen op puppycursus maar ga ook vervolgtrainingen doen. Zo zorg je ervoor dat je een gehoorzame en vriendelijke hond krijgt waar je op deze manier ook een super goede band mee krijgt.

Verzorging van de hond

De Labrador is een kortharige hond en de vacht hoeft dan ook niet al te vaak te worden geborsteld. Een keer per week is voldoende. Veeg als die buiten is geweest het zand en stof van hem af met bijvoorbeeld een zachte borstel. Een Labrador zwemt graag. Spoel hem hierna goed af met schoon water. Gebruik zo nu en dan een hondenshampoo. Let vooral goed op het gewicht van de hond. Als ze te zwaar worden kunnen ze last van de gewrichten krijgen.

Het is een actieve hond met veel energie. Je moet hem dan ook genoeg beweging geven. Dit voorkomt automatisch dat hij te zwaar wordt.

Wees zeker met jonge honden wat rustiger en bouw het langzaam op. Laat Labradors ook niet continue achter speeltjes en ballen aan rennen. Dit is niet goed voor hun gewrichten. Ze houden van zwemmen en dat is ook uitstekend voor hun spierontwikkeling. Neem ze dus vooral ook regelmatig mee naar het water.

Bijzonderheden en aandachtspunten

De Labrador Retriever is mits je voldoende tijd aan de opvoeding besteed, een gemakkelijke hond. Je hebt geen bijzondere ervaring nodig. Laat je altijd goed informeren voordat je tot aanschaf overgaat. Een aandachtspunt is wel voor binnenshuis. Een gladde vloer, zoals een gietvloer of laminaat, is niet geschikt voor een pup. Die zal hier snel op uitglijden waardoor zijn gewrichten kunnen beschadigen. Hier moet je dus wel maatregelen voor nemen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter