Wat zijn winterharde vogels voor in een volière?

Wanneer je een buiten volière aan wil leggen, dan moet je met een aantal dingen rekening houden. O.a. wat zijn de eisen van een buiten volière zodat de vogels een goed en verantwoord onderkomen hebben? En welke vogels zijn dan geschikt om wel of juist niet in een buiten volière te houden? In deze blog lees je alles over het houden van een volière, welke soorten vogels er zijn en verzorging ze nodig hebben.

Wat is winterhard?

Winterharde, ook wel wintervaste vogels genoemd, zijn vogels die goed tegen de winterse kou kunnen. Deze vogels hebben dan ook weinig tot geen extra beschutting nodig.  Je hebt ook soorten waarvoor wel extra maatregelen nodig zijn om goed door de winter heen te komen.

Niet iedere volière is ook geschikt om buiten vogels te houden. Aan een aantal voorwaarden moet een volière voor buiten zeker voldoen.  Een binnen hok is zeker van belang. Deze kan je verwarmd of onverwarmd hebben. De keuze daarvoor is ook weer afhankelijk van het soort vogels dat je wil gaan houden.

In het binnen hok kunnen de vogels dan schuilen tegen de wind, regen en sneeuw. In het binnen hok is het al snel een aantal graden warmer als dat het buiten is. Het is van belang om de volière tenminste aan twee kanten bedekt te hebben.

Om de vogels extra te beschermen tegen alle weersomstandigheden zou je extra golfplaten of plastic platen tegen de volière aan kunnen zetten. Misschien niet mooi om te zien, maar wel functioneel.

In extreem koude periodes kan je het binnen hok ook nog extra isoleren met bubbeltjesplastic, maar zorg er wel voor dat ze er dan niet aan kunnen knagen. Op die manier kunnen ze vorstvrij de winter door. Ook water kan je dan wat langer laten staan zonder dat het bevriest.

Welke vogels zijn wel winterhard?

Voordat je vogels in je buiten volière zet is het raadzaam om je goed in te lezen over welke vogels je wel of niet in de buiten volière kan zetten. Niet iedere vogel soort is namelijk winterhard.

Als je ervoor kiest je vogels in de winter ook buiten te willen houden dien je wel te zorgen voor extra eten en drinken. De parkieten, kanaries, vinken en kwartels zijn vogels die goed geschikt zijn om buiten te kunnen houden als je ze goed verzorgd.

Dit geld met name voor de specifieke soorten zonparkieten, grasparkieten, agapornissen, zilver- en loodbekjes, cubravink en zebravink. Het vrolijke gezang van de zangvogels kunnen jouw volière net wat extra sfeer geven, dus die zijn ook zeker een leuke toevoeging in jouw volière.

Welke vogels zijn niet winterhard?

Natuurlijk zijn er ook vogels die je echt niet in een buitenverblijf kan houden. Zelfs niet als je een buiten volière hebt met goed geïsoleerd binnen hok.

Valk parkieten en hang parkieten kunnen niet heel erg goed tegen de kou. Dit zijn dan ook vogels die je niet in een buiten volière moet plaatsen.

Ook niet alle papagaaien soorten kunnen daartegen. Laat je hier dan ook echt goed over informeren voordat je de vogels aanschaft.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter