Welke hond bij allergie: we vertellen je er meer over

Hoewel geen enkel hondenras 100% hypoallergeen is, zijn er enkele rassen die vaak beter worden verdragen door mensen met allergieën. Dit komt omdat ze minder allergenen verspreiden, zoals huidschilfers (roos), speeksel en urine. Daarbij is het belangrijk om op te merken dat iedereen anders kan reageren op verschillende hondenrassen, dus het kan een proces van vallen en opstaan zijn om het juiste ras te vinden dat geschikt is voor iemand met allergieën. Hier zijn enkele hondenrassen die als meer hypoallergeen worden beschouwd.

Poedel

Poedels zijn een van de meest bekende hypoallergene hondenrassen. Ze hebben een gekrulde vacht die meer op haar lijkt dan op bont, en ze verliezen minder huidschilfers dan de meeste andere rassen. Poedels zijn er in drie maten (standaard, miniatuur en toy), dus er is waarschijnlijk een maat die bij je levensstijl past. Ze hebben regelmatige trimbeurten nodig om hun vacht gezond te houden. Ook labradoodles (labrador-poedel kruising) zijn hyperallergeen.

Portugese waterhond

De Portugese waterhond is een energiek en intelligent ras dat bekend staat om zijn waterliefhebbende natuur en zijn hypoallergene vacht. Ze hebben een dichte, gekrulde of golvende vacht die regelmatig moet worden geborsteld en getrimd om klitten te voorkomen.

Schnauzer

Schnauzers zijn er in drie maten (standaard, miniatuur en reusachtig) en staan bekend om hun kenmerkende snorren. Ze hebben een dubbele vacht die minder huidschilfers produceert, maar deze vacht vereist regelmatig trimmen om gezond te blijven.

Bichon Frisé

De Bichon Frisé heeft een gekrulde, pluizige witte vacht die minimale huidschilfers produceert. Dit kleine, vrolijke ras heeft regelmatige trimbeurten en borstelbeurten nodig om de vacht gezond te houden.

Shih Tzu

Ondanks hun lange, zijdeachtige vacht, staan Shih Tzu’s bekend als hypoallergeen omdat ze weinig huidschilfers produceren. Ze hebben dagelijks borstelen nodig en regelmatige trimbeurten om hun vacht in goede conditie te houden.

Ierse Water Spaniel

Ierse waterspaniëls hebben een dichte, gekrulde vacht en een kenmerkende ‘ratstaart’ die vrijwel haarloos is. Ze zijn een intelligent en energiek ras dat weinig huidschilfers produceert.

Basenji

De Basenji, ook wel bekend als de “niet blaffende hond”, heeft een korte, fijne vacht en produceert weinig huidschilfers. Dit unieke ras is onafhankelijk en gereserveerd, maar ook aanhankelijk bij zijn familie.

Voordat je een hypoallergene hond in huis haalt, is het aan te raden om wat tijd met het ras door te brengen om te zien of je allergische reacties krijgt. Het kan ook nuttig zijn om een allergoloog te raadplegen voor advies. Hoewel deze rassen minder allergenen kunnen produceren, zijn ze niet geschikt voor mensen met ernstige of levensbedreigende allergieën voor honden.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat alle honden regelmatige verzorging en aandacht nodig hebben, ongeacht of ze hypoallergeen zijn of niet. Zelfs hypoallergene rassen zullen baat hebben bij regelmatig borstelen om dode huidcellen en losse haren te verwijderen, wat kan helpen om allergenen in je huis te verminderen. Het voeden van je hond met een gezond, uitgebalanceerd dieet en het zorgen voor regelmatige lichaamsbeweging en veterinaire zorg zijn ook essentieel om je hond gezond en gelukkig te houden.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter