Katten wassen doe je zo

Katten zijn heel trots op hun vacht en wassen zich heel vaak zelf. Maar soms hebben ze wel een beetje hulp nodig om hun vacht schoon te houden. Denk daarbij aan als zij buiten lekker zijn wezen ravotten met andere katten en dan helemaal onder de modder bijvoorbeeld thuiskomen. Is het dan wel verstandig om ze een wasbeurt te geven?

Je kat kammen voordat je hem gaat wassen

Voordat je een kat gaat wassen verstandig om hem of haar eerst goed te kammen. Vooral als je kat last van klitten heeft. Er zijn speciale katten borstels te verkrijgen in een dierenwinkel. Je zal het haast niet denken maar katten hebben een onder vacht, en daar ontstaan juist veel klitten. Regelmatig je kat kammen zorgt ervoor dat er bij de katten geen haarbal ontstaat en vind je de haren ook niet rondzwerven op je bank of andere plaatsen.

Wanneer moet je eigenlijk je kat wassen

Je kat kun je een handje helpen als ze zeer vuil zijn. Maar je kunt besluiten om je kat te wassen als zijn of haar vacht een beetje futloos uitziet of stinkt. Of wanneer je een oudere kat hebt die door een of andere reden dit niet meer zelf kan door medische redenen. Als je kat vlooien heeft dan is het heel goed om je kat te wassen.

Tips om de kat te wassen en welke middeltjes kan je hiervoor gebruiken

Katten hebben een grote hekel aan water dus zorg eerst dat je voorzorgmaatregelingen hebt getroffen. Denk hierbij aan een handdoek en kattenshampoo en handschoenen. Stel de kat altijd op zijn gemak door middel van snoepjes te geven en te aaien en tegen de kat praten wil zeker wel helpen. Zorg ook dat de nageltjes van je kat kort geknipt zijn als je geen handschoenen hebt. Dat voorkomt dat hij of zij je niet gaat krabben. Of draag een trui met wat langere mouwen.

Gebruik alleen shampoo die voor katten bedoeld zijn, dus niet je eigen shampoo gebruiken omdat deze misschien lekkerder ruikt. Lauw water is het beste wat je kunt gaan gebruiken tijdens het wassen. Vermijd het hoofdje nat te maken en in te zepen met shampoo. Zorg dat de temperatuur waar jullie je bevinden wel aangenaam is voor een kat anders gaat het lichaampje van je kat afkoelen. Wil het wassen echt niet lukken dan zijn er ook droogshampoos te verkrijgen bij een dierenwinkel of bij de dierenarts. Zo zijn er ook nog antiklit shampoos en shampoos voor de gevoelige huid van de kat.  En shampoos voor katten met lichtere of donkere vacht kun je ook terugvinden in de dierenwinkel. Veel succes gewenst bij het wassen van je kat.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter