Tips om te overwegen bij aankoop goudvis

Een goudvis noemen we ook wel het gemakkelijke huisdier. Je gaat langs de dierenwinkel en 5 minuten later ga je met een zakje met je nieuwe huisdier erin, richting huis. Kom erom en klaar is kees. Zo denkt men er in ieder geval helaas vaak wel over. Het is dan ook niet gek dat deze vissen niet lang leven.

Vissen kunnen juist een hele leuke hobby vormen en kunnen ook wel degelijk lang leven! Het zal je misschien verbazen, maar een goudvis die wild leeft, kan wel 25 jaar worden!

Wil jij ook een goudvis als huisdier? Verdiep je hier dan in, voordat je een vis koopt. Hieronder helpen we je alvast een eind op weg!

Een goudvis als huisdier en hobby

Een goudvis moet je dus niet zomaar in een opwelling kopen en in een kommetje stoppen om er vervolgens niet meer naar om te kijken. Bereid je dus voor als je een goudvis als huisdier wil.

Verdiep jezelf in het type goudvis dat je gekozen hebt en leer meer over de voeding en verzorging van de goudvis die je wil kopen. Weet je alles over de vis? Dan ga je over op het aquarium. Deze moet klaar zijn voordat de vissen thuiskomen! Vissen horen in een geschikte leefomgeving, waar ze hun natuurlijke gedrag kunnen laten zien en genoeg bewegingsruimte hebben.

Hieronder delen we een paar handige tips met je.

Kies een goudvis

Goudvissen zijn er echt in enorm veel soorten. Alle goudvissen zijn klein in het begin, maar er zijn goudvissen bij die wel 40 centimeter kunnen worden! Dat gaat waarschijnlijk niet lukken in huis, en een gewone goudvis hoort dat eigenlijk ook in een vijver thuis.

Wil je in huis goudvissen? Kies dan voor sier goudvissen. Ook als je liever wat grotere vissen hebt, dan kun je een sier goudvis halen. Sommige exemplaren worden met gemak 20 centimeter worden. Dit duurt overigens wel jaren en je aquarium moet hier groot genoeg voor zijn.

Goudvissen zijn groepsdieren en ze leven dus graag met hun soortgenoten samen. Koop nooit 1 goudvis, maar gelijk een paar. Houd er rekening mee dat je aquarium hiervoor geschikt moet zijn.

Zet je aquarium alvast klaar

Bedenk van tevoren welke goudvissen en hoeveel je wil kopen. Verdiep je in deze soort en richt het aquarium alvast in, voordat je de vissen gaat kopen.

Het aquarium zet je idealiter zo’n 4 weken voordat de vissen komen, alvast klaar. Het aquarium heeft namelijk even nodig om een stabiele balans te creëren voor de vissen. Denk aan de aanwezigheid van belangrijke aquarium componenten als een pomp, filter en dergelijke.

Koop je vissen ergens betrouwbaar

De goudvissen die je tegenwoordig zelfs bij bv een bouwmarkt kunt kopen, komen veelal vanuit massakwekerijen uit China. De omstandigheden zijn niet optimaal voor de vissen en dan betekent dat ze behoorlijk wat hebben moeten doorstaan als ze eindelijk aangekomen zijn in de winkel.

Dit is niet de beste start voor het beestje en het is dan ook aan te raden om, als je lang van je vissen wil genieten, een bezoekje te brengen aan een speciaalzaak of betrouwbare kweker.

Koop het juiste aantal, gezonde vissen

Goudvissen houden er niet van om alleen te zijn. Als je aquarium helemaal klaar is, dan kun je op het aantal liters en grootte van je aquarium en vissen, vaststellen hoeveel goudvissen je kunt houden. Koop gelijk het aantal vissen dat je wil en dat goed in je aquarium past.
Overweeg je een vissenkom? Lees dan ook onze blogpost over een vissen in een kom.

Let er tot slot bij aankoop op dat de vissen er goed uitzien en gezond zijn. Een indicator om op te letten is rode vlekken. Dit kan bij vissen wijzen op een bloedvergiftiging.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter