Heeft mijn kat niesziekte

Je kat is niet lekker heeft een loopneusje en doet geregeld hoesten en heeft een soort van rokershoestje. Het is niet fijn om te zien dat je je kat achteruit ziet gaan. Maar kan dit een niesziekte zijn en hoe is het beestje eraan gekomen en sterker nog hoe komt je kat er weer vanaf? Hieronder lees je de symptomen en wat je het beste kunt doen mocht je kat een niesziekte hebben.

Wat houdt een niesziekte precies in

Een niesziekte is een besmettelijk virus onder katten. Deze virussen bestaan uit een lichtere vorm en een ietwat ernstiger vorm.  Het lichtere virus waaraan je kunt herkennen waar je kat last van heeft zijn vliesjes in en rondom de ogen. En bij de ietwat ernstige vorm kan het zijn dat je kat rood of ontstoken ogen krijgt. Verder heeft je kat continu een loopneusje snottert en niest veel. Je kunt het niet vergelijken met iets heel onschuldigs. Je kat zal weinig eten en is lui en kan koorts hebben. Als je niets doet dan kan je kat er lang mee blijven rondlopen en een longontsteking oplopen en kan het een chronische ziekte worden.

Hoe komt een kat aan een niesziekte

Als je kat een mindere weerstand heeft vanaf zijn kitten periode kan de kat door een andere kitten of katten besmet zijn geraakt. Hoe meer katten die bij elkaar zijn hoe hoger de kans bestaat dat het virus wordt rond verspreidt. Bij katten die vaak rondzwerven buiten en ook een lage weerstand hebben komt het virus en besmetting het meest voor. Vergis je niet maar katten kunnen ook ziek worden door de vloer waar ze op liggen en door mensen als je je kat aait in het gezicht nadat je een deur klink hebt aangeraakt want daar zitten ook bacteriën aan of door kleding die je draagt. Het wassen van je handen vooraf of nadien zorgt er niet voor dat je kat alsnog besmet kan raken met het virus. Het is hoe dan ook heel belangrijk dat je met je kat even naar de dierenarts gaat. Zij gaan dan even een monstertje afnemen bij je kat en dan krijg al vrij snel de uitslag hiervan. Een echt medicijn bestaat er niet, een dierenarts kan neus en oogdruppels voor je kat uitschrijven of een antibioticakuur voor een bepaalde periode.

Hoe kun je voorkomen dat je kat geen niesziekte krijgt

Gelukkig kun je wel voorkomen dat je kat niet ziek wordt. Je kunt je kat laten vaccineren tegen de niesziekte. Het is altijd verstandig als je pas een kat hebt gekocht om na te kijken of ze gevaccineerd zijn op de niesziekte. Honden kunnen overigens de niesziekte niet krijgen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter