Tips voor het knippen van kattennagels

Het knippen van de nagels van je kat; Zelf doen of even langs de dierenarts?

Katten zijn hele hygiënische dieren en ze kunnen over het algemeen dan ook prima ervoor zorgen dat de nagels netjes kort blijven. De kat kan bijvoorbeeld aan bomen krabben of aan een krabpaal. Heb je geen krabpaal staan, dan is de kans groot dat de kat bijvoorbeeld aan de bank gaat krabben om de nagels kort te houden.

Hoor je de nagels van de kat tikken bij het lopen, of kan de kat de nagels niet meer goed intrekken? Dan zijn de nagels te lang en moeten worden geknipt.

Kun je dit zelf doen, of moet je echt naar de dierenarts? Je leest er hieronder meer over.

Waarom en hoe vaak de nagels van mijn kat knippen?

Katten houden van klimmen en hier zijn nagels voor nodig. Als je kat regelmatig buitenkomt, dan regelt de kat dit waarschijnlijk prima zelf en hoef jij hier niet naar om te kijken.

Zet voor de zekerheid wel een krabpaal in huis. Ook kun je een stuk vloerkleed ergens op spijkeren voor de kat(ten). Zeker bij katten die (niet vaak) buitenkomen is een krabpaal nodig. Zo voorkom je dat de kat last krijgt van bijvoorbeeld ingegroeide nagels. Natuurlijk zorg je er ook voor dat je meubels bespaard worden.

Tips voor het knippen van de nagels van mijn kat

Je kunt dus prima zelf de nagels van je kat knippen. Om dit zo goed mogelijk te laten verlopen, delen we graag een aantal tips over.

Zoals hierboven genoemd, kun je dus zelf de nagels van de kat knippen. Heeft je kat donkere nagels, dan raden we echter toch aan om even langs de dierenarts te gaan om de nagels te knippen.
Bij deze donkere nagels is het namelijk erg moeilijk om te zien waar het leven eindigt.
Bij lichte nagels kun je dit makkelijk zien. Dit is een bloedlijntje die door de nagel loopt. Je mag tot enkele millimeters boven het leven, knippen.

Heeft de kat lichte nagels en ga je zelf knippen? Dan kun je dit het beste zo doen:

  • De kat (losjes) vasthouden
  • De kat (indien nodig) geruststellen
  • Met 1 hand de ondervoet van de kat pakken en de teen vasthouden
  • Een beetje druk uitoefenen op het ondervoetje om de nagel tevoorschijn te halen
  • Gebruik een speciaal nagelschaartje om de nagel af te knippen

Als je iets te ver hebt geknipt, dan ben je in het leven terecht gekomen en kan er een bloeding ontstaan. Met een gaasje kun je druk uitoefenen op de nagel om het bloeden te stoppen. Stopt het bloeden niet snel genoeg, dan kun je contact opnemen met de dierenarts.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter