Zo kun je zelf kippen houden

Ben jij ook een liefhebber van het buitenleven, maar heb je niet het voorrecht om op een boerderij te wonen? Als je van dieren houdt en iedere dag een vers eitje op je bord wilt, kan je ook zelf kippen gaan houden in je tuin. Is het houden van kippen moeilijk? Op zich valt dit wel mee, maar je moet je wel goed voorbereiden. Wat er allemaal bij komt kijken bij het houden van kippen, hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

Over kippen

Kippen kan je in grofweg drie hoofdgroepen indelen. Je hebt de wat grotere vleeskippen, legkippen die speciaal gefokt zijn voor het leggen van eieren en de wat kleinere krielkip. Wil je kippen gaan houden, moet je dus bedenken welke soort je wilt. Kijk hierbij ook naar hoe groot je tuin is. Kippen leven in groepen, koop er dus nooit één maar altijd een groepje. Je kunt het beste kuikens kopen, want die kan je het gemakkelijkst tam maken. De haan is het belangrijkste in de rangorde. Hij beschermt de hennen, maar wil het liefst een groepje van vier of meer hebben. Als je een haan neemt, beperk je dan tot één.

De huisvesting van kippen

Als je kippen gaat houden, heb je natuurlijk een kippenhok nodig. Hier slapen de kippen dus het moet er goed droog zijn, niet te tochtig en je moet het kunnen ventileren. Slapen doen de kippen op takken. De kip die het hoogste in rang is, slaapt op de hoogste tak. Je kan dit simuleren door wat stokken op verschillende hoogtes te plaatsen. Zorg dat een kippenhok altijd deels in de schaduw staat. Een goede bodembedekking met zaagsel, stro of hooi is erg belangrijk. Zorg voor nestjes met dezelfde bodembedekking, zodat ze steeds op dezelfde plek hun eieren leggen.

Wil je dat de kippen niet door je hele tuin heen lopen, maak dan een ren. Een stevige omheining kan de kippen ook beschermen tegen natuurlijke vijanden. Het is belangrijk dat ze kunnen schuilen. Zorg dus dat er een grote struik staat. Zo zijn ze ook tegen de hete zon beschermd. Breng ook een zandlaag aan. Deze gebruiken de kippen om zich van parasieten te ontdoen.

De verzorging van kippen

Zoals alle huisdieren vragen ook kippen om een goede verzorging. Dit begint bij het eten en drinken. Eén kip heeft dagelijks zo’n kwart liter vers drinkwater nodig. De basis voor het eten zijn legkorrels. Dit kan je met van alles aanvullen zoals aardappelschillen, oud brood en groenten. Leg het eten niet steeds op dezelfde plaats, zo blijven ze lekker actief.

Houdt het kippenhok goed schoon. De mest kan je in de tuin gebruiken. Het uitmesten van het hok is niet alleen tegen de stankoverlast maar ook belangrijk voor de gezondheid van je kippen. Een zieke kip herken je aan opgezette veren, het feit dat dit zich afzondert of heel langzaam beweegt of veel dikker dan normaal oogt. Raadpleeg in dergelijke gevallen een dierenarts of een goede dierenspeciaalzaak. Wil je dat de kip niet wegvliegt, moet je deze laten kortwieken. Wil je dit niet, kan je ook een dak van gaas op je ren maken.

Kosten

Het houden van kippen relatief goedkoop. Voor een groepje van vier betaal je zo’n 50-200 Euro. De huisvesting kan je zo duur maken als je wilt, maar gemiddeld ben je hier zo’n 400-1000 Euro voor kwijt. De jaarlijkse kosten voor voer, supplementen et cetera moet je zo’n 200-400 per jaar voor rekenen. Dit wordt uiteraard meer als je meer kippen neemt.

Tip: Heb je plannen om kippen te gaan houden, bespreek dit dan zeker met je buren in verband met mogelijke overlast.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter