Waar moet je op letten als je een hond neemt?

Je hebt er lang over nagedacht, maar je weet het zeker. Je wil een hond. Een hond is als een nieuw familielid, daarom neem je er niet zomaar een. Er zijn een hoop hondenrassen en allerlei mogelijkheden, maar waar begin je? Welk hondenras past het beste bij je situatie? Het is belangrijk dat je dat je een weloverwogen beslissing maakt. In dit artikel lees je waar je aan moet denken als je besluit een hond te nemen.

Waarom wil je een hond?

Het is belangrijk dat je weet waarom je een hond wil. Wil je een hond om mee te knuffelen om vind je het ook belangrijk dat hij waaks is. Wil je een paar keer per dag een rondje door het bos lopen of wil je meedoen aan hondensport? Er zijn verschillende hondenrassen ieder met bepaalde eigenschappen. Een hondenras kan meer waakser zijn dan anderen en bepaalde hondenrassen hebben veel beweging nodig. 

Je woonomstandigheden

Kijk goed naar je eigen woonomstandigheden. Een grote hond houden in een klein appartement is voor iemand leuk. Voor jezelf niet, maar ook niet voor de hond. Denk aan de ruimte die je hebt en welke omstandigheden je kunt bieden. Kan je hond in de tuin? Is er een park of een bos in de buurt waar je je hond kunt uitlaten? Ook je gezinssituatie is belangrijk. Als je kleine kinderen hebt, kun je het beste kiezen voor een pup die samen met de kinderen kan opgroeien. 

Andere huisdieren

Sommige hondenrassen gaan minder goed samen met andere huisdieren. Zoek dit van tevoren uit voordat je voor verrassingen komt te staan. Heb je katten, kies dan voor een hond die eerder samen heeft geleefd of neem een pup. 

Voeding

Goed hondenvoer zorgt ervoor dat je hond gezond blijft. Een hond krijgt twee keer per dag een goede bak voer en vers water. Kwaliteitsvoer zorgt ervoor dat je hond de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Hoeveel tijd heb je te besteden?

Bekijk hoeveel tijd je kunt besteden aan je hond. Niet alleen wandelingen en aandacht, maar ook de verzorging van sommige honden kost veel tijd. Sommige honden moeten dagelijks geborsteld worden, anderen hebben minder onderhoud nodig. Denk hier van tevoren over na en informeer jezelf. 

Waar wil je je hond vandaan halen?

Er zijn veel verschillende manieren om aan een hond te komen. De eerste mogelijkheid is om een rashond bij een fokker vandaan te halen als pup. Het is hierbij belangrijk dat het ras goed bij je past. Het is ook erg belangrijk om je rashond bij een goede fokker te kopen. Het is belangrijk dat je hond een goede basis mee krijgt. Koop je een hond bij een goede fokker dan verminder je ook de kans op gezondheidsrisico’s. 

Vakantie

Denk ook goed na wat je met je hond gaat doen als je op vakantie gaat. Breng je je hond naar een pension? Houd er dan rekening mee dat je hond gevaccineerd moet zijn, regel dit ruim op tijd zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Breng je je hond niet naar een pension, maar laat je hem verzorgen door familie of vrienden? Zorg er dan voor dat je een goed schema maakt, zodat je hond vaak genoeg naar buiten gaat. In sommige gevallen kun je je hond ook meenemen op vakantie. Zoek dan van tevoren goed uit welke vaccinaties er vereist zijn in het land waar je naar toe gaat.

Let ook op de mobiliteit. Kleine honden kun je meenemen in een hondenfietsmand, maar met grote honden gaat dit niet.

Kun je een hond combineren met je werk?

Honden houden van gezelschap. Dat betekent dat je je hond niet de hele dag alleen kunt laten. Als je fulltime werkt, zul je iets moeten regelen zodat je hond niet de hele dag alleen is. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een hondenuitlaatservice. Dit brengt wel extra kosten met zich mee.

Een pup

Neem je een pup? Wees je er dan bewust van dat er de eerste tijd spullen zullen sneuvelen en je pup misschien nog niet zindelijk is. Een pup kost veel tijd en zul je moeten opvoeden. De eerste nachten in huis kunnen erg moeilijk zijn. Hij mist de warmte van zijn broertjes en zusjes en komt in een nieuwe omgeving terecht. De eerste nachten kan je pup erg piepen. Bereid je daar goed op voor. Vergeet ook de bijkomende zorg niet. Je pup moet gevaccineerd worden en ontwormd.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter