Waarom stinkt een kat en hoe kom je er vanaf?

Katten zijn schoon op zichzelf! Als een volwassen kat wakker is, brengt deze uren door om z’n eigen netjes te maken.

Kat likt zichzelf schoon

Katten zijn voorzien van een set aan gereedschap: een tong om te borstelen, tanden om te plukken en een poot die wordt ingezet als washandje. Dit gedrag begint al vroeg, namelijk met de geboorte. De moederkat likt de kittens schoon als ze nog maar net op de aarde staan. Vanaf 4-5 weken zijn de katjes zelf in staat om zichzelf te reinigen. Het zal je niet verrassen dat al dit reinigingswerk voordelen heeft. Hiermee houden ze namelijk parasieten van boord en blijf de vacht mooi schoon.

Maar hoe kan het dan dat een kat soms vies ruikt? We gaan je er meer over vertellen.

Stinkende kat

Een kat kan stinken door diverse redenen. Het is zaak om te achterhalen waar de geur vandaan komt. Probeer bij de kat te snuffelen, om te kijken of het afkomstig is vanaf b.v. de ‘achterkant’, de adem, de oren, of de huid.

Achterkant

Als je kat van achteren ruikt, kan het zijn dat er restanten van de stoelgang zijn achtergebleven in de vacht of dat de kat last heeft (gehad) van diaree. Als je kat meerdere dagen achter elkaar last heeft van diaree, vergeet dan niet een afspraak te maken met de dierenarts.

Oren

Stank afkomstig vanuit de oren kan wijzen op een inwendige of uitwendige infectie. Een uitwendige infectie kun je misschien door de vacht heen zien. Een inwendige infectie is niet altijd te zien zonder hulp van de dierenarts. Jeuken of mijt kan een veroorzaker zijn van een infectie. Een kat kan net als een mens veel pijn ervaren. Het is dus zaak om een afspraak te maken met de dierenarts als je een infectie vermoedt. Deze schrijft vaak een middeltje (als antibiotica) voor om te infectie tegen te gaan.

Huid en vacht

Komt de vieze geur van de vacht? Controleer of de huid van je kat nog intact is. Kale plekken, geïrriteerde huid of schurft achtige plekken kunnen wijzen op een huidinfectie. Dit kan ook gepaard gaan met een vettige huid. Een kat kan ook wonden hebben die geïnfecteerd zijn geraakt. Deze kunnen veroorzaakt worden door een gevecht met een andere kat of dier, of een aanrijding. Schroom niet om de dierenarts in te schakelen, voordat klachten verergeren.

Op oudere leeftijd kan het voorkomen dat je kat zijn vacht minder goed kan verzorgen. Je kunt je kat een handje helpen door deze kammen en te wassen met een washandje.

Urinelucht

Net als urine van mensen, stinkt de urine van een kat. Als je zeker weet dat de geur afkomstig is van de kat, kun je het best de dierenarts benaderen. Het kan zijn dat je kat last heeft van een lichamelijke aandoening.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter