Hoe kan je een kat het beste straffen? 

Hoe kan je een kat het beste straffen? Dat is misschien niet helemaal de goede formulering want een kat kan je eigenlijk niet straffen, althans niet het straffen zoals wij het straffen kennen. Misschien is de vraag kan je een kat corrigeren? Of hoe kan je een kat iets aan of afleren?

Een kat straffen

Een kat straf geven is niet de oplossing want de kat snapt echt niet wat je bedoelt. Je zou tegen de kat tekeer kunnen gaan, maar hij begrijpt het domweg niet. Het werkt juist het tegenovergestelde. Word je boos op je kat dan kan het als gevolg hebben dat hij bang van je wordt en dat is ook niet de bedoeling. Je moet namelijk wel onder één dak leven met je kat en dan is het fijn dat dit in goede harmonie gebeurt, toch?

Oorzaken van gedrag

Als je kat je iets duidelijk wil maken zal hij dat doen door middel van bepaald gedrag vertonen. Daarom is het van belang om na te gaan wat de oorzaak is van het gedrag dat je kat vertoont. Je kat kan immers niet praten, dus vindt hij een andere manier om het jou te vertellen. Plast of poept hij naast de kattenbak? Dan is het wellicht de hoogste tijd om de kattenbak te verschonen. 

Gedrag aanleren

Wat belangrijk is om een kat aan te leren wat ze wel moeten en mogen doen. Natuurlijke instincten zoals krabben, spelen, klimmen, plassen en poepen kun je niet afleren maar je kan de kat wel aanleren hoe hij het wel moet doen. Krabt je kat je meubels kapot? Leer dan je kat om hun nagels te krabben aan een krabpaal door voorzichtig hun pootjes langs de krabpaal te halen. Op een gegeven moment zet de kat zijn nagels uit en weet hij dat hij aan deze paal kan krabben. Wil je dat een kat in een mandje ligt om te slapen? Zet zijn mandje dan op een veilige en rustige plek en leg de kat steeds daarin als hij gaat slapen. Zo kan je aanleren dat de kat in zijn mand moet slapen. 

Gedrag dat niet veranderd

Blijft je kat vreemd en vervelend gedrag vertonen en heb je er voor je gevoel alles aangedaan om de oorzaken op te zoeken van het gedrag van je kat? Dan is het misschien een goed idee om een deskundige in te schakelen. Een deskundige in het gedrag van een kat kijkt namelijk niet alleen naar het diertje maar ook naar jou als baasje. Misschien bedoel je het goed maar komt het bij je kat niet goed over en is er een sprake van miscommunicatie. Een deskundige lost dit zo op door je handvatten te geven hoe je het best om kan gaan met je “eigenwijze” kat.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter