Hoe laat je een kat voor het eerst naar buiten?

Heb jij een kat of een kitten en gaat hij voor het eerst naar buiten? Dan wil je natuurlijk weten hoe je dit zo goed mogelijk aanpakt. Wij geven in dit blog antwoord op de vraag, wanneer je kat voor het eerst naar buiten kan.

Wanneer mag een kitten naar buiten?

Dat antwoord is vrij simpel, nadat je kat castreert is én gechipt is en niet eerder. Kittens worden vanaf 4 maanden al krols en kunnen vanaf die tijd ook zwanger worden. Je merkt bij jonge dieren af en toe niet eens dat ze krols zijn. Neem dat risico dus niet. Zorg er ook voor dat de vaccinaties er zijn.

De weg terug

Je hoeft niet bang te zijn dat je kitten of je kat de weg niet meer weet. Katten nemen de omgeving altijd enorm goed op er gaan steeds een stukje verder weg. Wanneer je wel een probleem hebt is wanneer je kat schrikt en weggaat zonder dat hij om zich heen kijkt. Dan weet hij meestal niet meer waar die is.

Wel of geen tuigje?

Vind je het eng om je kat naar buiten te doen en lijkt een tuigje handig? Dan zeggen we al snel, dat is het eigenlijk niet heel slim of je kitten moet er echt aan gewend zijn dan zou het wel kunnen.

Wel of niet meelopen?

Je kunt best meelopen met je kitten, wanneer je kitten onzeker is. Het misschien ook wel fijn. Wanneer je een nieuwsgierige of een ondernemende kitten hebt, zul je zien dat hij al gauw in beslag wordt genomen door alle prikkels die hij vindt. Maar je zult zien dat hij het misschien ook wel prettig vindt als hij jou ziet, als hij of zij even omkijkt. Kijk gewoon naar wat je kat fijn vindt.

Trainen vooraf

Het is erg belangrijk dat je kat naar je luistert, als je haar naar buiten laat. Probeer te oefenen dat ze komt wanneer je haar roept, dit kun je doen door steeds een brokje, een snoepje of een knuffel te geven. Hou je kat in ieder geval binnen totdat dit goed gaat.

Voor het eerst naar buiten na een verhuizing

Wanneer je bent verhuisd zijn er niet echt vaste richtlijnen. Er wordt vaak gezegd dat het 6 tot 8 weken duurt, maar dat is nooit wetenschappelijk bewezen. Zo zeggen ze dat het 6 tot 8 weken duurt omdat je kat dan gewend is aan zijn nieuwe plek. Maar bij sommige katten gaat het een stuk sneller, als bij een andere katten. Kijk dus echt naar je kat, heb je een echte buiten kat dan is 6 weken waarschijnlijk echt te lang, maar een onzekere kat heeft echt wel een paar maanden nodig om te wennen aan het nieuwe huis.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter