Is het een goed idee om je kat uit te laten aan de riem?

Er zijn steeds meer mensen die vinden dat je je kat mee naar buiten moet nemen voor een wandeling. Of dit echt nodig is, is natuurlijk afhankelijk van je eigen mening.

Er zijn katten die interesse hebben om een loopje in de buitenomgeving te doen. Het is een manier om je kat lichaamsbeweging en een mentale stimulans te geven. Het is met name interessant voor katten die tekenen van verveling of stress vertonen. Dit is met name voor katten die in een appartement zitten of katten die avontuurlijk zijn het geval.

Stress bij een kat is te herkennen door een behoefte aan overmatige verzorging, urineren buiten de kattenbak en destructieve neigingen in het huis. Als uw kat veel tijd doorbrengt met uit het raam te kijken, zal hij vast ook erg genieten van een wandeling in de buitenlucht. 

Klaarmaken voor de buitenlucht

Katten gaan niet altijd zo snel wandelen aan de lijn aan als honden. De beste optie is om je kat te trainen en voor te bereiden op dit nieuwe buitenavontuur. Doe je kat altijd een harnas om. Een harnas verdeelt de druk gelijkmatig over het lichaam en zorgt ervoor dat uw kat er los kan glippen.

De beste optie is een harnas met verstelbare banden voor zowel het lichaam als de nek. De maat van het harnas is afhankelijk van het lichaamstype, gewicht en de vachtlengte van uw kat.

Laat je kat eerst kennismaken met het harnas en de lijn. Zorg ervoor dat je een lekkere traktatie bij de hand hebt. Elke keer dat ze de uitrusting ruiken of aanraken, geef je ze een traktatie als beloning. Zo zorg je dat ze een positieve associatie hebben met het harnas en de lijn.
Als de kat een negatieve associatie heeft met het tuigje of de lijn, dan zal de kat wegschieten als je het harnas probeert te bevestigen, wat wandelen eigenlijk onmogelijk maakt. Want een kat is immers super behendig en snel. Dit wil je dus graag voorkomen!

Harnas bevestigd, en nu?

Als je kat vertrouwd is met het dragen van het harnas, kun je hem meenemen voor kleine wandelingen door je woning. Laat uw kat door het huis dwalen terwijl de kat het harnas draagt ​​en terwijl jij de riem vasthoudt. Geef de kat wat lekkers als beloning! Probeer niet te overhaasten. Als de kat niet wil lopen, geef ‘m dan nog even wat tijd….. De situatie is immers nieuw voor de kat! Ga niet direct aan de lijn trekken!

Gaat het goed? Breid dan het terrein uit! Ga binnenshuis naar andere vertrekken en als je denkt dat de kat er klaar voor is, is het tijd om naar buiten te gaan! Let wel op dat katten in de buitenlucht een verhoogd risico lopen op vlooien en wormen. Zorg ervoor dat je kat hier tegen beschermd is.

Waar koop je een harnas?

Een harnas en lijn kun je aanschaffen bij de lokale dierenspeciaalzaak of online, bijvoorbeeld op Bol.com.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter