Welk knaagdier past bij mij?

Voordat je een knaagdier gaat aanschaffen, is het belangrijk om te bedenken of en welke knaagdier bij jou past. Het hangt af van de zorg en de ruimte die je kan bieden. Zoek je een dier om naar te kijken of wil je het kunnen knuffelen? Sommige knaagdieren zijn redelijk tam, andere totaal niet. De levensverwachting van een knaagdier is niet erg hoog al wordt een cavia of een chinchilla vele malen ouder dan een hamster, muis of rat. Hou ook rekening met eventuele vakanties. Wie zorgt er dan voor het diertje?

Welk diertje past bij jouw gezin?

Ratten en cavia’s zijn tamme dieren die je kan op pakken en waarmee je ook kan knuffelen. Muisachtigen, dwerghamsters en gerbils zijn lastiger te hanteren en minder geschikt voor kinderen. De keuze voor een mannetje of vrouwtje is afhankelijk van de knaagdiersoort wat je kiest. Over het algemeen kunnen vrouwtjes bij elkaar gehouden worden, maar meerdere mannetjes samen lukt niet altijd. Je kan natuurlijk ook een mannetje en vrouwtje bij elkaar zetten maar zorg er dan wel voor dat het mannetje gecastreerd want je hebt zo een hok vol.

Verzorging en verblijven

De diertjes hebben dagelijkse verzorging nodig, zoals voer, schoon drinkwater en natuurlijk moet het verblijf schoongehouden worden. Een hamster heeft de minste verzorging nodig want die doet zijn behoeft vaak in een vast hoekje, en vervuilt zo niet zijn hele hamsterkooi. Een cavia keutelt het hele hok door dus dit kost meer tijd om schoon te maken. Ratten en muizen kunnen nogal een sterke geur verspreiden en het verblijf moet dus vaker schoongemaakt worden. Zorg ervoor dat het dier beweegruimte heeft en stop het niet in een te klein verblijf. Informeer je eerst voordat je een konijnenhok of knaagdierkooi koopt. Je weet dan zeker dat je een goed verblijf voor jouw huisdiertje aanschaft en dat hij een fijne tijd bij jou heeft.

Lees ook altijd over de nadelen van knaagdieren. Op onze website vind je onder andere ook nadelen van een cavia terug.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter