6 dingen die je niet moet missen als je een kat overweegt

Katten zijn en blijven populair. Uit een onderzoek van Dibevo uit 2019 komt naar voren dat er ongeveer 27 miljoen huisdieren in Nederland zijn, waaronder 2,9 miljoen katten. Wij van Huisdierinformatie vinden dat niet gek, want een kat is een fantastisch huisdier! Mocht nog geen kat hebben, en op het punt staan om een kat in huis te nemen, dan geven we je graag een aantal tips mee door middel van dit artikel.

Ras en karakter

Katten komen in veel soorten en maten. Voordat je aan aanschaf overgaat, denk dan goed na of de karaktereigenschappen van een beoogd ras passen bij de leefomgeving en aandacht die jij de kat kunt bieden. Dit maakt de kans op een goede match hoger en voorkomt teleurstelling achteraf. Bepaalde katten zijn bijvoorbeeld socialer en aanhankelijker dan andere rassen. Ben je op zoek naar een sociale en vriendelijke kat? Denk dan o.a. aan een Britse korthaar, Ragdoll of Pers. 

Kitten voeding

Mocht je een kitten overwegen, vergeet dan niet dat deze een andere voedingsbehoefte heeft dan een volwassen kat. Het is verstandig om daar het eerste jaar rekening mee te houden, omdat o.a. het eerste spijsverteringskanaal en immuumsysteem op gang moet komen. Je kunt je laten informeren bij de dierenspeciaalzaak. Lees meer over droogvoer en natvoer in onze aankoopgids.

Carnivoor

Wist je dat een kat een vleeseter is in tegenstelling tot honden? Een kat reageert slecht op een dieet zonder dierlijk weefsel. Dit heeft onder andere te maken met bepaalde voedingsstoffen die afkomstig zijn van dierlijk eiwit (taurine). Ze zijn deze voedingsstoffen nodig om gezond te blijven! Dit is ook de reden waarom je een kat geen hondenvoer moet geven.

Vlooien

Een kat kan besmet raken met vlooien. Doorgaans komt dit doordat een kat zich in een besmette omgeving heeft begeven. Dit kan erg vervelend zijn, voor uw kat, maar ook voor uzelf als uw kat zich binnenshuis bevindt. Een vlooienband kat kan een preventieve oplossing zijn, om de vlooien te weren van uw huisdier.

Spelen

Net als kinderen, zijn katten dol op spelen. Het versterkt ook de band die je met ze hebt. Spelenderwijs leert je kat van de spelletjes. Van nature is een kat een jachtdier, die het onder andere leuk vindt om achter muizen en vogels aan te vliegen. Als je de kat in huis houdt, wordt dit jachtinstinct niet getriggerd. Het spelen van spelletjes kan dus een perfecte uitlaatklep zijn. Lees ook ons aankoopadvies over kattenspeeljes als je meer over speeltjes te weten wilt komen.

Agressief gedrag

Heb je een kat en gedraagt deze zich ineens agressief? Haalt je kat naar je uit? Of begint deze te blazen? De kat kan zich eventjes niet lekker voelen, of ziek zijn. De kat beschermt zichzelf omdat hij niet in trek is voor contact of bang is voor pijn. Bezoek de dierenarts als de klachten aanhouden.


Meer weten over katten? Kijk dan ook op website over katten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter