Zo zorg je voor een mooie hondenvacht

Het eerste wat meestal opvalt aan een hond is zijn vacht. Honden met een stralende, glanzende vacht zijn naar ons idee een lust voor het oog. Een mooie vacht is doorgaans een teken dat de hond goed wordt verzorgd. Een gezonde vacht is namelijk glad, glanst lichtjes, is niet vet en heeft geen sterke geur. Een ongezonde vacht herken je door los haar, wat plaatselijk vettig of droog is, of zelfs kale plekken heeft. Daarnaast kan een ongezonde vacht een onaangename geur met zich meebrengen.

De vacht van de hond is naast mooi om te zien ook enorm nuttig. Het is de bescherming laag van uw hond om invloeden van buitenaf te beperken. Het voorkomt dus krassen en sneden. Daarnaast beschermt de vacht tegen UV-straling en houdt het de hond warm in de winter en koel in de zomer! Er komt dus best wat kijken bij een mooie vacht!

Een goede vacht komt tot stand door goede gezondheid, hondenvoeding en juiste verzorging. Deze laatste twee heb je als eigenaar in de hand!

Verzorgen van de vacht

De vacht van jouw hond kun je prima zelf verzorgen. Het begint bij het wegnemen van losse haren met een borstel. Er is geen gouden regel hoe vaak je je hond zou moeten borstelen. De praktijk wijst uit dat 1x per week een goede frequentie is. Hoe langer je wacht met borstelen, hoe meer los haar zich ophoopt en hoe langer je er uiteindelijk mee bezig bent. Frequent maar kort zou ons voorkeur hebben dus! Lukt dat niet? Dan kun je je beperken tot 1x per week in de rui periode en bijvoorbeeld 1x per twee weken buiten de rui periode.

Wassen

Het wordt afgeraden om de hond te wassen met gewone (mensen) shampoo. Dit heeft er mee te maken dat de huid van de hond een andere samenstelling heeft. Door te wassen met producten voor de mens, kan de huid beschadigd raken. Hondenshampoo is speciaal ontwikkeld om rekening te houden met deze specifieke huid en de vacht van de hond. Er zijn ook speciale shampoo varianten te verkrijgen voor aandoeningen. Die zijn b.v. toepasbaar als uw hond jeuk, vlooien of een gevoelige huid heeft. Let bij wassen altijd op dat je je hond niet te vaak wast. Een keer per maand is meestal ruim voldoende.

Meer weten over honden? Kijk dan ook op blog over hondjes.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter