Wat kost een kat per jaar?

Zit je erover na te denken om een kat of kitten aan te schaffen? Wellicht heb je er misschien al een paar rondlopen? Als dit je eerste kat wordt dan is het handig om te weten wat een kat jou gaat kosten.

Je moet de kat aanschaffen maar er komen meer kosten bij kijken waaronder o.a. doorlopende kosten als: kattenbrokken, natvoer, kattenbakvulling en dierenartskosten. Dit kan aardig oplopen. Als je niet veel te besteden hebt dan kan dat een probleem zijn. Het is daarom handig eerst te weten wat een kat kost en daarna te beslissen of je een kat in huis neemt. Je wilt het diertje tenslotte de beste zorg geven.

Aanschaf kitten of kat

Als je een kat wilt aanschaffen kan je dit bijvoorbeeld doen bij een asiel. Een kat kost daar gemiddeld rond de 100 tot 150 euro. De katten die je uit een asiel haalt zijn al ontwormt, gevaccineerd, en gecastreerd. Wil je een raskat aanschaffen dan zit je, afhankelijk van ras en stamboom, ergens tussen de 500 en 1000 euro. Haal je liever een katje op als het nog een kitten is doe dat dan niet eerder dan dat het katje 12 weken oud is. Het socialisatieproces is namelijk erg belangrijk en dit is rond die leeftijd pas compleet. Het leert van zijn moeder hoe hij zich moet gedragen. De kosten van een kitten liggen rond de 25 en 100 euro.

Aanschaf spullen

Als je een nieuwe kat in huis haalt heb je wel een paar spulletjes nodig:

 • Eet en drinkbakje. Kosten rond de 10 euro.
 • Kattenbak. Kosten rond de 10 en 60 euro.
 • Krabpaal. Kosten tussen de 40 en 325 euro.
 • Een aantal leuke speeltjes. Kosten vanaf 10 euro.
 • Kattengrit. Kosten rond de 5 en 10 euro.
 • Kattenvoer. Kosten tussen de 1 en 5 euro per week
 • Kattenbox. Kosten tussen 15-40 euro.
 • Kattenmand. Kosten tussen 15-45 euro.
 • Dierenartskosten. Dit kunnen diverse kosten zijn. B.v. voor sterilisatie van je kat. 
 • Een katten verzekering, om het risico op eventuele grote onkosten te beperken. 
 • Kattenluik. Kosten tussen 20-200 euro.
 • Entingen. Voor een kitten (2x enten) rond de 130 euro per jaar. Een volwassen kat kost rond de 65 euro per jaar aan inentingen.

Bespaar niet op de kosten van de aanschaf van een krabpaal ook al lijkt deze heel duur. Als je graag wilt dat je meubels heel blijven en het behang niet van de muur wordt afgekrabbeld kan je toch echt beter een krabpaal aanschaffen. Bovendien kan een kat zich prima vermaken met een krabpaal. Hij kan er lekker op klauteren, spelen, slapen en krabben. Dit zijn allemaal behoeften van je kat.

Kortom: je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Luxe artikelen als een automatische voerdispenser voor je kat zijn doorgaans niet perse nodig.

Een kat kost in ieder geval zo’n 500 euro per jaar

Alles bij elkaar genomen komen de kosten voor een kat zo rond de 55 euro per maand aan eten en grit. Daarnaast komen er nog kosten bij voor het vaccineren van je kat en moet je ook sparen voor de dierenartskosten. Ook speeltjes zijn belangrijk voor de kat. Je kan het zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk. Met alle andere benodigdheden samen zit je rond de 80 euro per maand aan kosten voor een kat.

Bezint eer ge begint

Lijkt je dit wat te duur of geloof je dat het een stuk goedkoper kan? Je hebt dan waarschijnlijk wel gelijk want je kunt ook brokken nemen in plaats van natvoer. Maar vergeet niet dat je op de kosten van een dierenarts kan besparen. Besparen op de dingen die een kat nodig heeft is niet de juiste instelling als je een kat wilt nemen en hem een goed leven wilt geven. Als je een katje wilt hebben dan zorg je ervoor dat je niet alleen aandacht voor het diertje hebt maar hem ook een fysieke en mentale gezondheid gunt. 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter